Бiзнес
12 Листопада 2021
2 022

Lego: Конструювати легко

Історія успіху одного з найвідоміших іграшкових брендів світу

На фото: Оле та Готфрід Кірк

LEGO Group — данська приватна компанія, що займається виробництвом однойменних серій розвиваючих іграшок, флагман у розробці та виробництві конструкторів.

Засновник компанії Оле Кірк Крістіансен народився 7 квітня 1891 року в Данії у бідній фермерській родині. Він закінчив школу та освоїв ремесло тесляра.

Після одруження в пари народилося чотири сини: Йоханнес, Карл Георг, Готфрід і Герхардт.

У 1932 році через Велику депресію закрився завод, на якому працював Оле. Того ж року після тяжкої хвороби померла його дружина. Він залишився один із чотирма синами та без роботи. Старшому синові на той момент було п’ятнадцять, молодшому — лише шість.

Чоловік наважується відкрити свій власний бізнес з виготовлення дерев’яних виробів: табурети, драбини, дошки для прасування та іграшки.

Разом із батьком почав працювати 12-річний Готфрід, його третій син. Вже за два роки в компанії працювало сім співробітників. Найбільший попит мали іграшки. Тоді ж було створено назву бренду, яка складалася з данських слів “LEg GOdt” (“грати” та “легко”) та логотип.

До 1936 року фабрика Оле Кірка виробляла близько 42 моделей дерев’яних іграшок. Одна з них — качка на коліщатках, яка вміла відкривати та закривати дзьоб під час руху, стала іграшкою року. Засновник компанії почав думати про те, щоб повністю перейти на виробництво іграшок.

Якось Готфрід похвалився батькові, що йому вдалося зменшити собівартість партії іграшок, заощадивши на лаку. Всупереч очікуванням юнака батько сильно розсердився і змусив його всю ніч покривати іграшки додатковим шаром лаку, який хлопчик хотів “заощадити”. З того часу девізом компанії LEGO стала фраза “Der bedste er ikke for godt” (“Тільки краще гідне”).

Почалася Друга світова війна. Данія була окупована фашистськими військами. Ситуація в країні перекреслила надії батька дати синові гідну освіту.

У 1942 році єдина фабрика компанії згоріла вщент. Проте підприємець вирішив не здаватися і знову налагодив виробництво іграшок. Від решти асортименту він вирішив відмовитися. Йому вдалося відновити та розширити виробництво — вже наступного року у компанії працювало 40 осіб.

Поворотний момент у розвитку компанії стався у 1947 році, коли Оле Кірк замовив у Великій Британії формувальну машину для лиття пластмасових іграшок. Машина обійшлася у 30 тис. крон — неймовірна сума. Разом із формою продавець відправив також зразок пластикових кубиків. Після доопрацювання у 1949 році було випущено перші знамениті пластикові деталі з 4 або 8 виступами. З того чсу тип кріплення деталей ніколи не змінювалося. Деталі, випущені 1949 року, повністю сумісні із сучасними конструкторами LEGO.

На початку 50-х у майстерні налічувалося 50 працівників. Виготовлялося понад 200 видів іграшок. Річний виторг досяг 500 тис. крон.

У 1951 році підприємець потрапив до лікарні з інсультом, від якого не зміг повністю оговтатися. До керма став його син Готфрід. У 1954 році він отримав патент на винахід. Щороку випускалися нові кубики LEGO: вікна та двері, черепиця, фігурки людей і тварин, транспортні засоби, міжнародні прапори, деталі, що світяться тощо. У розробці конструкторів Готфріду допомагала двоюрідна сестра Дагні Холм, скульптор за освітою.

Того ж року юний бізнесмен поїхав у відрядження до Англії, де познайомився з агентом із закупівель. Під час розмови він замислився над створенням ігрової системи, що розвиватиме уяву і дозволить будувати різні світи з одного набору. Саме після цієї зустрічі він прописав чотири принципи LEGO:

• Різноманітність варіантів використання.

• Міцність конструкції.

• Доступність кожному.

• Зручність у поширенні.

У 1958 році помирає Оле Кірк. Після смерті батька Готфрід викупив частки своїх братів і став єдиним власником бізнесу.

У 1960 році компанія знову пережила пожежу — цього разу згорів лише цех дерев’яних іграшок. Його вирішили не відновлювати, а сконцентруватися на пластикових конструкторах, які вже експортувалися до країн Європи. У 1962 році почалося освоєння ринків США, Канади, Сінгапуру, Гонконгу, Австралії, Марокко та Японії.

У 1968 році в містечку Біллунд відкрився перший “Леголенд” з атракціонами та величезними скульптурами, зібраними з деталей LEGO. Першого ж дня розважальний парк відвідало 3 тис. осіб. А провінційний Біллунд перетворився на велике місто з аеропортом і другим за популярністю визначним місцем Данії.

1969 року з’явилася легендарна лінійка DUPLO. Його деталі були більшими за звичайні, тому підходили для розвитку малюків. Ця серія викликала фурор у батьків дітей молодшого віку.

Коли Готфріду виповнилося 59 років, компанію очолив його син К’єлль — також вправний бізнесмен. LEGO трохи змінили свою концепцію, доповнивши лінійки електропоїздами та заправками. Замість окремих персонажів почали створювати цілі сім’ї та великі компанії друзів. К’єлль зменшив модельки, що дозволило поміщати їх у іграшковий транспорт. Зросла кількість тематичних серій. І у 1977 року відбувся новий сплеск популярності та продажів.

У 1979 році К’єлль став гендиректором LEGO. Він реорганізував лінійку виробництва: деякі набори перетворилися на окремі бренди. DUPLO оформився в окрему серію. Було випущено набір LEGOLAND Space — піонер серед тематичних наборів. Також у фігурок з’явилися вирази обличчя та рухливі руки. Завдяки цьому було знову побито всі рекорди продажів.

1984-го з’явився перший замок — згодом лицарська тема стане однією з найпопулярніших. Цього ж року у компанії створили експериментальні набори, за допомогою яких планували навчати школярів.

1986 року всесвітньо відома компанія LEGO була оголошена постачальником іграшок для королівського двору Данії. Це почесне звання стало найкращою рекламою.

У 1988 році закінчився термін патенту, за яким ніхто не міг виробляти конструктори, сумісні з LEGO. Ринок заполонили тисячі реплік. Деякі виробники називали свої шедеври на кшталт “Le Квадратики Go Грати”. Вони відкрито користувалися розкрученим ім’ям.

Тому Лего вирішили брати не лише якістю, а й кількістю. Саме наприкінці 80-х було вдосконалено багато ідей: розширили серії Space, Castle та Technic. Тоді ж з’явилися перші іграшки, якими можна було керувати з ПК — це був перший крок до використання роботів.

Також у 1988 році LEGO провели перший чемпіонат із конструювання. В якому брали участь діти віком до 17 років з будь-яких країн. Згодом чемпіонати стали традицією, яка демонструє соціальну відповідальність компанії та одночасно рекламує продукцію.

У 2000-х компанія мало не збанкрутувала через спад інтересу до конструкторів — діти дедалі більше захоплювалися комп’ютерними іграми.

2003 року збитки компанії перевалили за $300 млн. Довелося підлаштовуватись під нові умови, шукати нові шляхи розвитку. Одним із них стало переведення виробничих потужностей до країн з дешевою робочою силою, а другим — новий СЕО — Йорген Віг Кнудсторп. Він скоротив роздутий штат, скоротивши кількість співробітників з 8 тис. до 3,5 тис. осіб. Скоротив асортимент із 13 тис. до 6,5 тис. наборів, залишивши лише найпопулярніші.

Йорген помітно “омолодив” компанію: звільнив людей похилого віку та найняв молодь. Гендиректор скоротив виробництво у США та Швейцарії, перенісши підприємства у дешевші Мексику та Східну Європу. Він продав збитковий LEGOLAND та офіси в США, Кореї та Австралії. Натомість компанія почала орендувати скромні площі. І найголовніше рішення — Йорген Віг Кнудсторп вирішив повернути компанії початковий прообраз. Відновилися продажі універсальних конструкторів типу LEGO Classic. А щоб посилити зв’язок із покупцями, він створив краудсорсингові конкурси, де автори кращих іграшок отримували 1% коштів від продажу свого задуму.

На фото: Один з найбільших наборів LEGO Тадж-Махал

У 2007 році підприємство змогло повернутися до доходів у $280 млн. Розвиток знову став стабільним. Саме цього року світ побачив культову лінійку “LEGO architecture”. Кожен бажаючий міг побудувати вдома найвідоміші пам’ятки. Одночасно провадилася розробка для хлопчиків молодшого шкільного віку — Ninjago.

Щоб залучити покоління Z до нових іграшок, було створено мультсеріал та відеоігри за мотивами “історії Ніндзя”. Одночасно було запроваджено випуск наборів для конструювання працюючих роботів. Це нововведення принесло LEGO натовп шанувальників, зокрема й дорослих. У деяких школах робо-конструктори увійшли до навчальної програми.

У 2014 році чистий прибуток перевищив $1 млрд.

У 2016 році оборот компанії, порівняно з 2008-м, став більшим майже на 600%. Річний прибуток становив $520 млн.

У 2017 році було випущено найбільший набір — “Сокіл Тисячоліття” із “Зоряних війн”, він складається з 7541 деталі.

У 2019 році компанія почала втілювати ідею ритейлу та створила монобрендові магазини LEGO. До цього фірма не займалася роздрібними продажами та “доставками до дверей”. Товари продавалися лише у найбільших магазинах іграшок.

Оббіг за 2020 рік склав $6,8 млрд, а операційний прибуток — понад $2 млрд.

Цікаві факти:

• Сучасний логотип компанії з’явився лише 1973 року.

• 1967 року компанія отримала премію “Краща іграшка року” у Люксембурзі.

• Компанія суворо стежить за екологією та довіряє лише нешкідливим матеріалам. Деталі виготовляються з біорозкладного пластику на основі цукрової тростини, яка абсолютно безпечна для дітей. Крім того, чоловічки з конструктора мають отвір у голові: якщо дитина проковтне іграшку, то дитина зможе дихати.

• Деталі будь-якого року випуску легко можна з’єднати між собою.

• Основними покупцями іграшок з початку заснування фірми завжди були хлопчики віком від 5 до 10 років.

• З проданих за один рік конструкторів можна зробити ланцюжок, який обігне Землю близько 10 разів.

• Сьогодні бренд випускає понад 600 наборів іграшок.

• Фірма з моменту створення випустила 485 млрд елементів.

• Розроблено 3,9 тис. різновидів елементів у 58 кольорах.

• Населення 130 країн грає у конструктор, причому і малюки, й дорослі. Щасливими володарями іграшок стали понад 300 млн дітей.

• Щосекунди у світі продаються сім коробок LEGO.

• У світі функціонує шість парків LEGOLAND. Це розважальні центри, які збирають із великих кубиків LEGO.

• Перший чоловічок LEGO був створений у 1967 році. З того часу вироблено близько 4 млрд.

• Щороку данська фабрика випускає 23 млрд елементів. За одну хвилину виготовляють 40 тис.

• До Книги рекордів Гіннесса занесено іграшкову залізницю LEGO протяжністю 545 м з трьома локомотивами.

• Сьогодні всесвітньо відомий виробник не перестає дивувати та йде в ногу з часом. Одна з останніх розробок компанії — ексклюзивний конструктор із доповненою реальністю, яким можна керувати через смартфон чи планшет.

Джерело: redmoose, uspehvgolove, nbiplus, moyo, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram