Новини
8 Липня 2020
948

Коронавірус змусив мільйони людей по всьому світу відмовитися від м’яса

У Європейському союзі в цьому році споживання свинини впаде до семирічного мінімуму

За оцінкою ООН, споживання м’яса на душу населення у 2020 р. скоротиться на 3%, до найнижчого рівня з 2011 р. Аналітики по всьому світу також прогнозують падіння загального попиту на м’ясо у своїх регіонах. Як пише Bloomberg, це серйозний поворот для галузі, яка спирається на стійке зростання.

Агенція перерахувала основні фактори, які сприяють скороченню споживання м’яса в усьому світі:

• Економічний спад через коронакризу.

• Споживачі скорочують витрати на їжу.

• Закриття ресторанів і звичка готувати вдома. За даними консалтингової компанії Aaron Allen & Associates, близько 2,2 млн ресторанів по всьому світу можуть закритися. Як повідомляє Boston Consulting Group, до пандемії 50% всього м’яса американці їли поза домом.

“Люди як і раніше будуть споживати таку ж кількість калорій що і до пандемії, але будуть це робити вдома, де відсоток споживання м’яса нижче”, — пояснює експерт з агробізнесу Boston Consulting Group Деккер Уолкер.

• Перебої у виробництві та проблеми з поставками.

• Шкода навколишньому середовищу. Сільське господарство відповідальне за більшу кількість глобальних викидів парникових газів, ніж транспорт. Тільки на м’ясо і молочні продукти доводиться до 18% світових викидів парникових газів.

Витрати на виробництво будуть рости в довгостроковій перспективі поряд із цінами на землю, в той час як більшість компаній будуть намагатися взяти під контроль свій вплив на екологію і скоротити вирубку лісів для збільшення пасовищ.

“Споживання м’яса стане розкішшю в різних частинах світу”, — говорить консультант з управління ризиками та керівник відділу тваринництва в StoneX Кайо Толедо.

У Європейському союзі споживання свинини впаде до семирічного мінімуму у 2020 р. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, сегменти яловичини та курки також будуть знижуватися.

Пандемія посилила тенденцію на зниження попиту на м’ясо в деяких частинах Європи, викликану проблемами навколишнього середовища і благополуччям тварин. У Німеччині станом на травень їдять м’ясо щодня 26% людей, у 2015 р. — 34%.

У Китаї, на який припадає чверть світового споживання м’яса, зростає рівень недовіри до тварин продуктам через коронавірус. Уряд пов’язує спалах у Пекіні з імпортованим м’ясом.

Споживання свинини в Китаї у 2020 р. може знизитися приблизно на 35% в порівнянні з показниками до африканської чуми свиней у 2018 р., сказав Лін Гуофа, старший аналітик консалтингової Bric Agriculture Group. На країну припадає 40% світового попиту на свинину.

У США споживання м’яса на душу населення у 2020 р. скоротиться вперше з 2014 р., прогнозує University of Missouri Food & Agricultural Policy Research Institute. Показник буде падати як мінімум до 2025 р.

Нагадаємо, венчурний фонд Fuel for Growth проаналізував інвестиції у світовій фудтех-ринок: сума залучених індустрією грошей скоротилася втричі — з $4,616 млрд у 2019 р. до $1,531 млрд у 2020 р. Лідерами із залучення інвестицій стали виробники штучного м’яса.

А от ізраїльський стартап Redefine Meat за допомогою 3D-принтера створив веганський стейк, який відтворює текстуру, смак і зовнішній вигляд яловичини. Пристрій здатний виробляти 20 кг продукту на годину.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram