Новини
14 Травня 2020
1 289

Інвестиції в фудтех впали в три рази: У всьому світі кількість угод зменшилася вдвічі

За словами мільярдера Марка Кьюбана, зараз найкращий час почати бізнес навіть без вкладень інвесторів

Венчурний фонд Fuel for Growth проаналізував інвестиції у світовій фудтех-ринок. Сума залучених індустрією грошей скоротилася втричі — з $4,616 млрд у 2019 р. до $1,531 млрд у 2020 р., повідомляє Inc.

Фонд вивчив всі світові інвестиції в фудтех і e-commerce за перший квартал 2019 і 2020 рр. За даними Pitchbook, в цей період рік тому було укладено 292 угоди загальним обсягом $4,616 млрд. У першому кварталі 2020 р. — 141 угода (-52%) на $1,531 млрд (-67%).

У 2020 р. лідерами із залучення інвестицій стали виробники штучного м’яса Impossible Foods ($500 млн) і Memphis Meats ($161 млн), сервіс доставки продуктів BigBasket ($175 млн), оператор хмарних кухонь Rebel Foods ($125 млн) і хмарна платформа для управління операціями Keruyun ($115 млн).

Велика частина великих угод у фудтех за перший квартал припала на США, Індію та Китай. У 2019 р. серед країн-лідерів були ОАЕ, Велика Британія та Швеція.

“Значна частка великих угод традиційно припадає на Кремнієву долину — там падіння кількості угод склала 12%, але виріс їх середній чек. Ми бачимо зростання акцій деяких фудтех-компаній на біржі. Наприклад, Beyond Meat у квітні подорожчав на 49%. Помітно активний розвиток сектора доставки харчових продуктів — це продовження тренду online to offline”, — зазначив керуючий партнер F4G Андрій Зюзін.

Водночас, мільярдер Марк Кьюбан впевнений, що період після того, як країна знову відкриє свої кордони, “буде кращим часом за всю історію людства”, щоб почати свій бізнес і для цього не потрібні гроші венчурних інвесторів. Про це він повідомив під час свого інтерв’ю виданню The Twenty Minute VC.

Люди повернуться до звичайного життя, зголоднілі за новими продуктами та послугами, “якщо ви в змозі щось придумати, зараз саме час це зробити”. За словами Кьюбана, діяти повинні ті, кого звільнили або відправили в неоплачувану відпустку, тому що більш слушного часу для запуску у них не буде.

“Якщо покупці побачать щось нове, незвичайне і захопливе, вони захочуть це отримати. Так з’являться кілька приголомшливих компаній світового класу, які просто змінять гру”, — зазначив мільярдер.

На думку Кьюбана, в епоху коронакризи підприємці повинні турбуватися не про залучення венчурного капіталу, а про те, як створити відмінний продукт.

“Якщо у вас немає клієнтів, це не тільки тому, що вам не вистачає грошей — кращі продукти продають себе самі або для цього не доводиться сильно старатися”, — розповів Марк Кьюбан. Все залежить не від кількості залучених коштів і навіть не від економіки, а від здібностей підприємця.

Як писали раніше Investory News, різке зростання цін на акції компаній, що розробляють вакцини проти COVID-19, препарати та набори для діагностики, привело до появи щонайменше одного нового мільярдера та збільшило статки дев’яти інших. Таким чином, 10 мільярдерів збільшили свої статки на медичних препаратах і тестах.

А от близький друг Дональда Трампа і мільярдер із Лас-Вегаса Філ Раффін запевняє, що у нього достатньо грошей, щоб закрити всі свої казино хоч на 20 років під час пандемії. Цікава історія про бізнесмена з неабиякою діловою хваткою.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram