Новини
8 Травня 2020
1 305

Заробити на “короні”: 10 мільярдерів, які збільшили свої статки на медичних препаратах і тестах

З 11 березня сумарні статки цих бізнесменів, які шукають способи боротьби з COVID-19, зросла на $7 мільярдів

Різке зростання цін на акції компаній, що розробляють вакцини проти COVID-19, препарати та набори для діагностики, привело до появи щонайменше одного нового мільярдера та збільшило статки дев’яти інших, пише Forbes.

Після того, як 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила COVID-19 глобальною пандемію, фондові ринки обвалилися по всьому світу, а індекс Dow Jones зіткнувся з найбільшим падінням з 1987 р.

В цілому ринки частково відновилися, в той час як акції ряду фірм не тільки не постраждали, а, навпаки, стрімко й впевнено зростали: йдеться про публічні медичні компанії, які активно розробляють вакцини, препарати та набори для тестування.

За останні сім тижнів акції цих компаній, що виконують роботу, вкрай необхідну для перемоги над вірусом, значно зросли, посприявши появі нового мільярдера і збільшивши статок як мінімум ще дев’яти.

У найбільш вигідному становищі опинився новий мільярдер Стефан Бансель, гендиректор розташованої в Кембриджі (штат Массачусетс) компанії Moderna.

16 березня саме ця компанія першою почала в Сіетлі випробування вакцини проти COVID-19 на людях. Коли ВООЗ оголосила про пандемію, статок Банселя оцінювався приблизно в $720 млн. З того часу акції Moderna виросли більш ніж на 103%, збільшивши його статок приблизно до $1,5 млрд.

На фото: Стефан Бансель/Richard Howard

Бансель, французький громадянин, вперше вступив в ряди мільярдерів 2 квітня, коли акції Moderna виросли на новинах про те, що фірма планує розпочати другу фазу випробувань своєї вакцини.

У відсотковому відношенні Бансель заробив більше всіх, за останні сім тижнів його статки зросли на 109%.

На другому місці, з великим відставанням від лідера — серійний підприємець Густаво Денегрі, чий статок збільшився на 32%, або на $1,1 млрд, завдяки його 45-відсотковій частці в італійській біотех-компанії DiaSorin.

Якщо рахувати не по процентній зміні статку, а по грошах, то більше всіх розбагатіли французький мільярдер Ален Мерье, засновник компанії з виробництва діагностичних тестів BioMérieux (її до 2011 р. очолював Бансель з Moderna), і Со Чон-Чин, глава південнокорейської біофармацевтичної компанії Celltrion — з 11 березня обидва стали багатшими приблизно на $1,5 млрд.

BioMérieux і DiaSorin — ключові гравці в розширенні тестування на COVID-19. Обидві компанії випустили набори для діагностики цього захворювання в кінці березня.

Спадкоємиця Фріца Гофмана-Ла Рош, який у 1896 р. заснував швейцарську фармацевтичну компанію Roche, Маджа Оері збільшила свої статки на 10% до $3,2 млрд.

19 березня Roche оголосила, що переходить до третьої фази клінічних випробувань тоцілізумаба, препарату проти артриту, для лікування пацієнтів з COVID-19 в США. Крім того, компанія розробила новий серологічний тест, який виявляє антитіла у людей, які вже перенесли захворювання. Roche планує почати постачання тестів в США і Європу на початку травня.

З десяти мільярдерів у галузі охорони здоров’я, яким COVID-19 допоміг розбагатіти, тільки двоє американці. Це Леонард Шлейфер ($2,2 млрд, зростання на 11%) і Джордж Янкопулос ($1,2 млрд, зростання на 14%) з фармацевтичної фірми Regeneron, розташованої в Таррітауні, штат Нью-Йорк.

На фото: Леонард Шлейфер/New York Post

16 березня Regeneron почав клінічні випробування сарілумаба, препарату проти ревматичного артриту, на пацієнтах з COVID-19 в Нью-Йорку спільно з французькою фірмою Sanofi. Попередні результати другої фази випробувань показали, що препарат стрімко знизив рівень ключового маркера запалення, і третя фаза випробувань пройде в травні.

Близнюки-мільярдери Томас і Андреас Штрюнгмани розбагатіли, коли у 2005 р. продали виробника дженериків Hexal компанії Novartis приблизно за $7 млрд.

Зараз вони інвестують в ряд медичних і біотех-компаній через свою швейцарську інвестиційну фірму Santo Holding. Їх найвідоміше вкладення — BioNTech, молода біотех-компанія з німецького Майнца.

Спільно з Pfizer і Fosun Pharmaceuticals BioNTech працює над створенням вакцини проти COVID-19: перші випробування на людях почалися в Німеччині 23 квітня, і зараз компанія очікує схвалення регулятора, щоб почати постачання до США.

Їх статки зросли на 11% по $6,9 млрд у кожного.

Засновник компанії Лі Сітін Mindray Medical International (Сінгапур), яка займається виробництвом медичного обладнання, збільшив свій і без того не малий статок всього на 1%, проте сума залишається досить значною — $12 млрд.

Mindray бере активну участь в боротьбі з пандемією COVID-19 з того моменту, як вірус з’явився в Китаї. Як повідомляють китайські ЗМІ, компанія втричі збільшила обсяги виробництва апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ) на заводі в Шеньчжень — до 3 тис. одиниць на місяць.

Компанія також безкоштовно надала медичне обладнання, зокрема вкрай необхідні апарати ШВЛ, лікарням по всьому світу, в тому числі в Італію та Ухань, на суму $4,6 млрд.

З 11 березня статки десяти мільярдерів зі сфери охорони здоров’я, які шукають способи боротьби з COVID-19, зросли на $7 млрд загальною сумою.

А от деякі бізнесмени з Кремнієвої долини, які останні роки вкладали гроші у власну безпеку, в умовах пандемії коронавірусу переховуються у своїх бункерах на берегах Нової Зеландії.

Як писали раніше Invstory News, власники мегаяхт використовують свої судна для того, щоб також дочекатися закінчення пандемії в самоізоляції далеко від вогнищ вірусу. На більшості таких яхт є свої лазарети та медичний персонал.

Відомо, до рейтингу найбагатших людей світу в цьому році увійшли 2095 осіб — майже втричі більше, ніж десять років тому. Серед них ті, яким найкраще вдалося оговтатися від глобальної кризи 2009 р. та примножити свої статки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram