Новини
27 Квітня 2020
1 350

10 країн, де після минулої кризи з’явилося найбільше мільярдерів

Азія виявилася особливо плідною на найбагатших

Як відомо, до рейтингу найбагатших людей світу в цьому році увійшли 2095 осіб — майже втричі більше, ніж десять років тому. Forbes дізнався, яким країнам найкраще вдалося оговтатися від глобальної кризи 2009 р. і набути нових мільярдерів.

Сукупні статки світових мільярдерів десять років тому оцінювалися в $3,5 трлн, зараз — у $8 трлн. Нові мільярдери за цей час з’явилися в 61 країні.

Найбільше мільярдерів у цьому десятилітті з’явилося в Азії. Так, у Китаї у 2010 р. налічувалося 64 мільярдери, зараз — 389, і це не враховуючи ще 66 в Гонконзі. Кількість мільярдерів в Таїланді зросла з трьох у 2010 р. до 20 в поточному році. У Сінгапурі замість чотирьох мільярдерів стало 26. В Індії кількість мільярдерів за десятиріччя побільшало на 108%, а точніше — до 102 осіб.

Чотири країни з ТОП-10 рейтингу знаходяться в Європі: Німеччина, Франція, Швейцарія та Італія. У 18 країнах, в яких у 2010 р. мільярдерів не було зовсім, в цьому десятилітті з’явився як мінімум один. Серед них — Сент-Кітс і Невіс, Непал, Катар і Танзанія.

У десяти країнах, в тому числі Саудівська Аравія, Туреччина, Бельгія і Нова Зеландія, мільярдерів стало менше. У 2018 р. Forbes виключив з рейтингу саудівських мільярдерів після того, як втратив можливість отримати правдиву інформацію щодо їх активів (наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд під приводом “антикорупційної кампанії” змусив найбагатших людей країни передати свій особистий статок у розпорядження держави).

А в Лівані, Грузії, Кувейті та Об’єднаних Арабських Еміратах кількість мільярдерів з 2010 р. не змінилася.

Китай. У 2010 р. у цій країні було 64 мільярдери і з того часу їх число виросло в шість разів. Завдяки збільшенню доходів китайські споживачі більше витрачали на медицину, що дозволило багатьом заробити статки на фармацевтиці та охороні здоров’я. Фань Мінхуа, генеральний директор постачальника дженериків Poly Pharm, – одна з п’яти дебютантів списку мільярдерів 2020 р., які розбагатіли завдяки фармацевтичній галузі. Її статок оцінюється в $1 млрд.

США. В цьому році в глобальний рейтинг увійшли 614 американців, чиї сумарні статки оцінюються в $2,9 трлн. За останнє десятиліття загальна кількість учасників списку Forbes з США збільшилася на 52%. Ряди мільярдерів у США поповнили 210 осіб, в тому числі 61 IT-мільярдерів. Сьогодні технологічні мільярдери складають 17% від загального числа в Сполучених Штатах.

Німеччина. На фоні розвитку найбільшої економіки в Європі число німецьких мільярдерів зросло більш ніж удвічі за останнє десятиліття. Згідно з результатами дослідження, проведеного Німецьким федеральним банком, з 2010 по 2017 рр. німецькі домогосподарства стали багатшими в середньому приблизно на 20%. Цей приріст був особливо помітний для німецьких власників нерухомості, чиї статки росли разом з підвищенням цін на житло.

Індія. Число індійських мільярдерів скоротилося спочатку у 2011-2012 рр., а потім знову — у 2015-2016 рр. У 2019 р., коли Нарендра Моді став прем’єром на другий термін, економічне зростання в Індії сповільнилося до шестирічного мінімуму в 5%. Найщасливішим з індійських мільярдерів в останнє десятиліття залишається нафтогазовий магнат Мукеш Амбані, який визнається найбагатшою людиною Індії 12 років поспіль. У 2010 р. його статки оцінювалися в $29 млрд, у 2020 р. — в $36,8 млрд.

Гонконг. Найбагатші люди цього регіону демонстрували змішані результати. 21 мільярдер з Гонконгу збільшив свій добробут у цьому році, в той час як 40 осіб зіткнулися з втратами в активах. Тільки одне в останнє десятиліття залишалося практично незмінним: Лі Ка-Шин, один із найвпливовіших бізнесменів Азії, до цього року займав перше місце в списку найбагатших людей Гонконгу протягом 19 років. Цього року його нарешті обійшов магнат ринку нерухомості Лі Шаукі.

Росія. Це десятиліття виявилося вдалим для найбагатших росіян. З 2010 по 2020 рр. число російських мільярдерів зросло майже на 65%. За останнє десятиліття в списку з’явилася друга в Росії жінка-мільярдер — засновниця та генеральний директор онлайн-магазину Wildberries Тетяна Бакальчук. Вона стала мільярдером минулого року.

Франція. Сукупні статки 39 французьких мільярдерів оцінюються в $304 млрд, а статок глави виробника товарів розкоші LVMH Бернара Арно, який посів третє місце в списку найбагатших людей світу, — в $76 млрд. Один із найбільш примітних французьких дебютантів рейтингу Forbes в цьому десятилітті — глава будівельної та ремонтної компанії Altrad Group Моед Альтрад, який став мільярдером у 2015 р. Він починав свій шлях як осиротіла дитина з сім’ї бедуїнів в сирійській пустелі, який їв лише раз на день. Сьогодні його статки оцінюються в $3,3 млрд.

Бразилія. На початку десятиліття в Бразилії було всього 18 мільярдерів. До 2014 р. це число досягло рекордної позначки в 65 осіб. Але у 2015 р. Бразилія зіткнулася з важкою економічною кризою і девальвацією курсу реала до долара. З того часу кількість бразильських мільярдерів постійно знижувалося, за винятком 2019 р., коли воно склало 58 осіб. У той рік Лусіано Ханг потрапив у список Forbes завдяки успіху його мережі універмагів Havan, яку він заснував у 1986 р.

Швейцарія. Країна втричі збільшила кількість своїх мільярдерів у порівнянні з початком десятиліття. У 2010 р. в країні жили 11 мільярдерів із сукупними активами в розмірі $40 млрд. Сьогодні загальний статок 35 швейцарських мільярдерів оцінюється в $96 млрд. Особливий інтерес представляє Міхаель Піпер, який увійшов до списку Forbes у 2013 р., через 24 роки після того, як змінив свого батька на посту гендиректора Franke Group, виробника кухонних раковин та іншого кухонного устаткування. Його статки сягнули піку в $4,2 млрд у 2017 р., а сьогодні — $2,6 млрд.

Італія. За останнє десятиріччя кількість мільярдерів зросла на 177%. З 36 італійських мільярдерів 19 заробили статок самостійно. У їх числі — відносно маловідомий дебютант рейтингу 85-річний підприємець Романо Міноцці.  Він є засновником і президентом транснаціональної компанії з виробництва керамічних виробів Iris Ceramica Group. Але більшу частину статку Міноцці заробив завдяки грамотним інвестиціям у компанії на кшталт виробників природного газу Snam і Italgas.

Як відомо, шість українських бізнесменів у цьому році потрапили до рейтингу найбагатших людей світу. Вибув зі списку засновник “Смарт-холдинг” Вадим Новинський. Його статок, за підрахунками журналу, не досяг цього року $1 млрд.

У цьому рейтингу опинилося й десять учасників молодше 30 років. Статок двох мільярдерів до 30 років залишився незмінним у порівнянні з минулим роком, і тільки у Джона Коллісона він виріс майже вдвічі. Решта зазнають збитків, оскільки коронавірус вражає світову економіку та бізнес молодих.

Investory News підготувала добірку серіалів, герої яких можуть надихнути на успіхи в бізнесі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram