Драйв
18 Квітня 2020
2 606

Кіно-карантин: Найкращі серіали з бізнес-стратегій

Як вирішувати конфлікти на роботі, хто краще досягає успіху – “динозаври” або молодь, та історії, які виховують підприємницький дух

Investory News пропонує добірку серіалів, герої яких можуть надихнути на успіхи в бізнесі, стати надійними радниками в справах та навіть послужити рольовими моделями.

ДЖОН АДАМС (John Adams)

Достовірна біографія Джона Адамса – одного з батьків-засновників американської держави. Серіал цілком зосереджений на працях героя. А перший віцепрезидент та другий президент США встиг багато: працював викладачем в школі, мав юридичну практику, опублікував безліч наукових робіт, брав участь в організації повстання проти англійців, служив дипломатом в Європі…

У серіалі Адамс – один з недооцінених батьків-засновників – зображений управлінцем, на якого варто рівнятися. У нього велика жага до дій та здатність до рефлексії. Він вміє безстрашно відстоювати свої переконання, але не закритий для діалогу та здатний на компроміси; вимогливий, але не авторитарний по відношенню до підлеглих; винахідливий, але надійний. Кожна серія – складний політичний, економічний або юридичний кейс. У першій, молодий Адамс захищає в суді британських солдатів, звинувачених у розстрілі мирних жителів; в другій, бере участь у складанні Декларації незалежності; в третій, обирається президентом. І це лише половина сезону.

ЯК ДОСЯГТИ УСПІХУ В АМЕРИЦІ (How to Make It In America)

Два не надто успішних нью-йоркських тусовщика під тридцять вирішують створити свою лінію одягу. Грошей немає, уявлень про виробництво – теж. Проте в одного – дар дизайнера, а в іншого – цінне вміння “пробивати головою стіни”. І дуже, дуже багато зв’язків в тусовці. У паралельній сюжетній лінії сорокарічний латиноамериканський бандит намагається переорієнтуватися на чесний бізнес – випуск енергетичного напою. Головна інтрига серіалу – хто першим прийде до успіху, динозавр або молодь.

Це надихаюча історія. Глядачам серіал буде корисний насамперед екскурсом в психологію молодих підприємців. У них, уявіть, зовсім інше ставлення і до справи в цілому, і до таких речей, як визнання, гроші, незалежність та відповідальність зокрема. ⠀

ПІДПІЛЬНА ІМПЕРІЯ (Boardwalk Empire)

У 1920 році після вступу в силу “сухого закону” Атлантик-Сіті став, нарівні з Чикаго та Нью-Йорком, кримінальним центром Америки. На контрабанді алкоголю вирішила нажитися дюжина угруповань: корумповані чиновники, ветерани Першої світової, гангстери-гастролери, люди молодого Аль Капоне, ірландські, єврейські, італійські й негритянські банди та навіть члени таємного ордену. Протиборчими сторонами майстерно маніпулює міський скарбник Накі Томпсон, який робить все, щоб в їх війні не було ні переможців, ні переможених.

Уявіть собі “Хрещеного батька”, розтягнутого на багато десятків годин — це Boardwalk Empire. Все, за що підприємці люблять трилогію Френсіса Форда Копполи, є і в телесеріалі Мартіна Скорсезе. В одній серії видатний бізнесмен Накі Томсон вчить робити пропозиції, від яких ніхто не зможе відмовитися, в інший — надихати підлеглих на подвиги, в третій — приймати рішення в умовах невизначеності, в четвертій — підбирати правильні інтонації для спілкування з правильними людьми.

МІЛДРЕД ПІРС (Mildred Pierce)

Місце дії – Каліфорнія часів Великої депресії. Головна героїня – колишня домогосподарка Мілдред Пірс, розлучилася з чоловіком та виховує двох дочок. У минулому світська дама, Пірс змушена влаштуватися офіціанткою в ресторан, щоб хоч якось зводити кінці з кінцями. Череда особистих катастроф лише підстьобують вперту Пірс працювати старанніше. В кінці історії вона буде керувати власною мережею ресторанів Mildred’s.

Пірс – немолода жінка без найменшого досвіду служби де б то не було, крім власної кухні. Вона потрапила на ринок праці в той момент, коли рівень безробіття по країні досягав 25%. Їй довелося послідовно пережити банкрутство та зраду чоловіка, відторгнення своїм соціальним колом, смерть однієї дочки та зраду іншої. Щоразу відповіддю на питання “Що робити?” для героїні була мантра “Працювати”. Грунтовне дослідження того, як обрана справа визначає долю, та про зміни, які відбуваються в психології людини, яка одночасно веде бізнес і очолює сім’ю.

КРАСЕНІ (Entourage)

Заснована на біографії Марка Уолберга історія сходження до слави молодого голлівудського актора Вінсента Чейза та його вірних друзів. Вони виросли в неблагополучному нью-йоркському Квінсі та звикають до ділових звичаїв Лос-Анджелеса. Крок за кроком підпорядковують це місто собі. Навколо героїв постійно плетуться інтриги. Гроші та влада розбещують швидше, ніж каліфорнійська спека і кокаїн. Попри всі спокуси, герої тримаються як три мушкетери та Д’Артаньян, а добрим кардиналом Рішельє виступає їх менеджер Арі Голд.

Барак Обама назвав Entourage своїм улюбленим серіалом; можливо, йому сподобалося, як герої вирішують свої конфлікти інтересів. Артистичний Лос-Анджелес тут дуже схожий на політичний Вашингтон, хіба що з красивими дівчатами та наркотиками. У Голлівуді всі яскраво посміхаються, але за кожною посмішкою – три ряди зубів. Герої навчаються відстоювати свої інтереси в агресивному та цинічному середовищі. А сюжетна лінія Арі Голда – вельми правдоподібне дослідження логіки шоу-бізнесу.

ДЕДВУД (Deadwood)

Історія американського міста Дедвуда, побудованого в 1876 році старателями, одержимими золотою лихоманкою. У першому сезоні поселення описується, як пекло на Землі: закону немає, процвітають рекет, проституція та азартні ігри, конфлікти вирішуються за допомогою револьверів. Поки негативні персонажі приватизують владу, позитивні персонажі безпробудно п’ють, щоб не звихнутися. Ситуація починає змінюватися, коли до міста прибувають федеральний маршал та його компаньйон.

“Дедвуд” досліджує природу американського капіталізму. Історія жителів Дедвуда – національний проект в мініатюрі – наочно показує, як десятки різноспрямованих особистих прагнень далеко не святих людей можуть стати цементом для загальної шляхетної ідеї. Дуже ґрунтовний аналіз механізмів виникнення громадянського суспільства.

ЖЕРЕБЕЦЬ (Hung)

Детройт після кризи 2008-го: зупинене виробництво, зубожілі люди. Головний герой – учитель, який потрапив під скорочення. Він відправляється на курси оптимізму для безробітних. Там йому радять знайти в собі природний талант і навчитися його монетизувати. Герой вирішує, що його головний дар – великий пеніс. І перетворюється на жиголо. А неврастенічна поетеса з тих же курсів стає його сутенером. Hung – постановка найінтелектуальнішого американського каналу HBO, де за кожним фривольним рухом тіла тут криється глибокий соціофілософскій зміст.

“Жеребець” – в першу чергу історія про взаємини, але підприємницька лінія тут куди цікавіша. Герої, новачки в бізнесі, в кожній серії стикаються з цікавими проблемами: як отримати кредит під незаконний бізнес, яке прикриття організувати для ескорт-послуг, як залучати респектабельних жінок, скільки брати грошей, де рекламуватися, що робити, якщо бажання клієнток не збігаються з можливостями організації.

ФОРС-МАЖОРИ (Suits)

Майк Росс – збірний образ обдарованих, але безтурботних двадцятирічних. Хлопець обманом влаштовується на роботу в юридичну фірму. У Майка немає диплома, зате є феноменальна пам’ять. А головне, бос Харві Спектор розгледів в Россі молодого себе. Учитель пояснює вихованцю, як вибудовувати стосунки в колективі й на рівних спілкуватися з клієнтами. Учень повертає цинічному наставнику людську подобу. Тандем виходить відмінний.

Серіал доводить важливість загального культурного бекграунду в побудові партнерських відносин. Герої чітко працюють в команді, тому що, попри різні освіту, вік та соціальний статус, мислять в одній і тій же системі координат. Вони читали Селінджера, і це допомагає їм бути більш гнучкими й спостережливими, ніж колеги та конкуренти. Обидва дивилися “Уолл-стріт” і копіюють образи його героїв. Серіал дуже уважно досліджує роль іміджу в досягненні успіху в бізнесі.⠀

БОЖЕВІЛЬНІ (Mad Men)

Нью-Йорк, початок 1960-х. Розташована в офісі на престижному Медісон-авеню компанія Sterling Cooper створює слогани для найбільших американських корпорацій, а її співробітники визначають людські цінності, як для свого, так і для декількох наступних поколінь. І, здається, самі про це здогадуються, тому що вважають себе богами й ведуть справи, як рок-зірки від бізнесу. Міцні напої та дорогі сигари в бухгалтерії Sterling Cooper проходять по тій же відомості, що чорнило й скріпки.
“Божевільні” – ідеальний путівник по життю за лаштунками великих брендів і посібник з розпізнавання духу часу. Клієнтами вигаданого агентства Strerling Cooper стають то Kodak, то Pepsi, то Lucky Strike. Сценаристи серіалу грають злий жарт, взявши вже відомі концепції брендів, заднім числом придумують, як ці філософії бізнесу були зачаті. Кращого шоу про те, що таке реклама, на телебаченні просто немає.

Джерело: Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram