Новини
15 Травня 2019
904

Кадровий голод: Відтік кадрів серед топ-менеджерів склав 17,5%

Серед найбільш поширених причин звільнень – порушення морально-етичних норм

У 2018 році відтік кадрів серед керівників компаній по всьому світі досяг рекордного рівня – 17,5%. Це на 3% більше, ніж у минулому році, а також вище рівня, середнього для останнього десятиліття.

При цьому середня тривалість роботи керівника склала п’ять років, передає РБК, посилаючись на дослідження, проведене Strategy & (підрозділ стратегічного консультування в рамках мережі PwC).

У звіті зазначається, що в Австралії, Польщі та Чилі показник відтоку серед керівників компаній вище середнього і досягає 21,9%. У Бразилії, Росії та Індії він досягає 21,6%. Трохи менш високі показники демонструють країни Західної Європи (19,8%), а найнижчий рівень показника в Північній Америці – 14,7%.

“Найчастіше керівництво змінюється в комунікаційних компаніях, там показник відтоку – 24,5%, а також у компаніях сировинного (22,3%) і паливно-енергетичного (19,7%) секторів. Найнижчий показник відтоку кадрів у 2018 році був у сфері охорони здоров’я (11,6%)”, – йдеться у дослідженні. І додається, що все ж таки існує група керівників, які зберігають за собою свої посади в одній і тій самій компанії протягом тривалого часу.

“Так, 19% респондентів протягом аналізованого періоду (взято останні 19 років у 2,5 тис. найбільших за рівнем ринкової капіталізації компаніях світу) безперервно залишалися на своїй посаді протягом десяти та більше років. “При цьому середня тривалість роботи в цій групі становить 14 років”, – зазначається у дослідженні. Такі топ-менеджери відрізняються вищою ефективністю у порівнянні з їх колегами, а ймовірність їх вимушеної відставки набагато нижче, ніж серед керівників з меншим стажем.

“Однак, якщо такого керівника замінити, то ті, хто приходить на їх місце залишаються на своїх посадах менше часу, відрізняються нижчою ефективністю і частіше відправляються у вимушену відставку”, – повідомляє дослідження.

Strategy & вказує, що більшість керівників великих компаній втрачають свої пости через порушення морально-етичних норм. Так, у 2018 році через порушення етичного характеру були звільнені 39% глав компаній, а це у півтора раза більше, ніж роком раніше (26%).

“При цьому частка звільнень з етичних міркувань у 2018 році вперше перевищила частку відставок через незадовільні фінансові показники (35%)”, – йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, нещодавно два топ-менеджери: директор з розвитку продукту Facebook Кріс Кокс і віце-президент WhatsApp Кріс Деніелс покинули компанію Facebook. Причина звільнення не відома.

Подав у відставку й генеральний директор і співзасновник Kickstarter Перрі Чен, який був з Kickstarter з часу заснування компанії – 2009 року, обіймаючи посаду генерального директора протягом перших п’яти років. Вперше він пішов у відставку у 2014 році Його місце зайняв на той час співзасновник Янсі Стріклер. У 2017 році Чен повернувся після того, як Стріклер вирішив покинути компанію.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram