Бiзнес Новини
26 Листопада 2020
2 362

Інвестклімат: Зі шведської Scania хочуть стягнути річний обсяг інвестицій в Україну

Справа навколо компанії групи Volkswagen в Україні може значно ускладнити інвестиційні плани європейських компаній

Кейс шведського виробника вантажівок, автобусів, промислових та морських двигунів Scania, що входить до Volkswagen Group, стане черговою справою, яку розгляне Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів. Про це заявила голова ТСК Галина Янченко.

“Новою “справою” ТСК стане звернення шведського інвестора Scania. Шведський виробник важкого автотранспорту відчув на собі всі “радощі” партнерства по-українськи. Колишній дилер подав на компанію до суду та змушує сплатити на свою користь 123 млн грн. Найближчим часом парламентська Спецкомісія заслухає всі сторони щодо обставин цієї справи”, — повідомила Галина Янченко.

В Україні Scania CV AB з 1990-х рр. була представлена через офіційного дистриб’ютора (афілійовану українську компанію) та мережу дилерів. Ще у 1999 р. “Сканія Україна” та “Фірма “Журавлина” уклали Угоду про майстерню, відповідно до якої остання мала надавати технічну допомогу, забезпечувати експлуатацію та ремонт продукції Scania. Для цього вона мала купувати у “Сканія Україна” запчастини за пільговими цінами. Але договір не припускав ексклюзивних прав на обслуговування/ремонт автомобілів Scania та продаж запчастин на будь-яких територіях, комісії чи винагороди за продаж.

У 2005 р. було розширено договір, який передбачав два види співробітництва: купівля продукції Scania та її реалізація з націнкою не більше 8% на території п’яти областей; укладання договорів купівлі-продажу інших осіб безпосередньо зі “Сканія Україна” за сервісну (агентську) винагороду 2% від вартості.

Але з 2012 р., після виявлення “Сканія Україна” фактів систематичної недобросовісної поведінки дилера “Фірма “Журавлина”, зокрема з використання неякісних та неоригінальних запасних частин, будь-які господарські відносини між обома компаніями припинилися.

У 2016 р. компанії анулювали Угоду про майстерню. А наступного року Договір з дилером був розірваним на підставі рішення Господарського суду Рівненської області.

“Фірма “Журавлина” не погодилась з рішенням та подала позов про стягнення з компанії Scania нібито упущену вигоду та вигаданий борг зі сплати сервісної винагороди за надання дилерських послуг у період 2005-2017 рр., яку вона нібито не отримала, оскільки інші дилери Scania здійснювали продаж продукції на територіях, які “Журавлина” вважає “своїми”.

У жовтні 2020 р. суддя Господарського суду Київської області Світлана Чонгова винесла рішення про стягнення з представництва “Сканія Україна” на користь компанії “Фірма “Журавлина” 123,9 млн грн, з яких 46,2 млн грн — як агентська винагорода. Це 6-7% від вартості всіх проданих компанією “Сканія Україна” та іншими дилерами авто. Хоча умовами договору встановлено сервісну винагороду обсягом у 2% і виключно за агентські послуги. Наразі будь-яких доказів надання агентських послуг у суді не було надано.

Ще 77,3 млн грн — розмір упущеної вигоди, оскільки у компанії “Фірма “Журавлина” вважали, що прибуток, отриманий іншими дилерами та “Сканія Україна” від операцій з надання послуг обслуговування та ремонту, і є її упущеною вигодою. Проте, Угода про майстерню не містила умов ексклюзивності, а “Фірма “Журавлина” не надала доказів наявності упущеної вигоди.

В компанії “Сканія Україна” вважають, що європейські цінності та стандарти роботи компанії не дозволяють їй ігнорувати відверто незаконне рішення суду, тому невдовзі воно буде розглянуто в північному апеляційному суді. Головний юрист “Сканія Україна” Сергій Замула зазначає, що всі заявлені позивачем “Фірма “Журавлина” вимоги є надуманими та безпідставними.

“Суд прийняв рішення про стягнення 123 млн грн, посилаючись лише на самостійно складені компанією “Фірма “Журавлина” таблиці з переліком первинних бухгалтерських документів, на підставі яких нібито була поставлена продукція та надані послуги. Однак такі докази є неналежними та недостатніми для встановлення зазначених фактів. Жодного первинного документа до матеріалів справи не долучено”, — зазначає Замула.

За його словами, розгляд справи з самого початку відбувався з порушеннями: “По-перше, позов поданий ТОВ “Фірма “Журавлина” з порушенням правил підсудності до Господарського суду Рівненської області. Тобто, ТОВ “Фірма “Журавлина” діяла неправомірно ще на етапі подання позову. За клопотанням ТОВ “Сканія Україна”, справу передано до Господарського суду Київської області. Але ще на початкових етапах розгляду справи “Фірма “Журавлина” вчиняла дії щодо затягування судового розгляду: подавала клопотання/заяви про відвід судді, про залучення третьої особи, про зупинення провадження, про призначення експертизи, про збільшення розміру позовних вимог (згодом відкликана) тощо. Але надалі, суддя та позивач значно пришвидшили процес розгляду справи й фактично за два судових засідання було винесено рішення”.

Після цього суддя Світлана Чонгова, яка працює в суді держави Україна, проте має російське громадянство, згідно з інформацією федеральної податкової служби РФ, зареєструвала свою декларацію у зв’язку зі звільненням з посади.

Заступник голови комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Олена Мошенець вважає, що законопроєкт про запровадження інституту “інвестиційних нянь” має на меті нівелювати кейси, які є поганим сигналом для інших інвесторів, які розглядають можливість роботи в Україні.

“Я виступала автором декількох правок до законопроєкту щодо “інвестиційних нянь”, щоб створити дієвий інструмент захисту інвестицій від судового свавілля та несумлінних партнерів. Для національної економіки та інвестиційних ініціатив президента Володимира Зеленського кейс “Scania” може мати довгострокові негативні наслідки, оскільки великі інвестори направляють інвестиції тільки туди, де вони досить захищені від протиправних посягань”, — коментує Олена Мошенець.

Аналогічна думка й у Тобіаса Тиберга, Надзвичайного та Повноважного Посла Швеції в Україні: “Шведський виробник вантажівок Scania є глобальним лідером індустрії, який успішно веде свою діяльність у близько 100 країнах світу включно з Україною. Scania незмінно дотримується найвищих принципів відповідального ведення бізнесу. Тому дуже тривожно й сумно чути про подібні випадки. Якщо Україна не зможе забезпечити бізнес-клімат, де питання корупції тримаються під контролем, і створити законодавчу систему, що захищає права всіх, хто займається тут бізнесом, країна буде просто не в змозі залучити більше інвестицій згідно з амбіціями уряду. Ми будемо уважно спостерігати за цією справою. Спроможність українських судів забезпечувати правосуддя вільне від корупції помітить не тільки Scania, а й багато інших компаній, які думають інвестувати в Україну”.

Без перебільшення можна сказати, що від рішення апеляційної інстанції значною мірою залежатиме репутація України як інвестиційного ринку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram