Новини
14 Травня 2021
1 018

Підраховані мільярдні втрати через глобальний дефіцит чіпів

Виробництво автомобілів скоротиться на 3,9 мільйона 

Аналітики компанії AlixPartners підрахували втрати світової автомобільної промисловості від глобального дефіциту напівпровідникових чіпів. Як повідомляє Reuters, тільки цього року автопром ризикує не дорахуватися виторгу в $110 млрд. Водночас виробництво скоротиться на 3,9 млн автомобілів.

При цьому в січні в AlixPartners прогнозувала падіння доходів на $60,6 млрд, а скорочення виробництва — на 2,2 млн машин.

“Криза чіпів, викликана пандемією, посилиться подіями, які зазвичай є просто нерівностями на дорозі для автомобільної промисловості, такими як пожежа на ключовому заводі з виробництва чіпів (мова йде про завод Renesas неподалік від Токіо — Ред.), сувора погода в Техасі та посуха на Тайвані”, — пояснив представник компанії.

Ключові гравці ринку вже почали скорочувати виробництво. Наприклад японський Nissan цьогоріч випустить на пів мільйона менше машин, ніж планував. Аналогічні заходи можуть схвалити й конкуренти: Ford, Volkswagen і Stellantis також попередили, що їх виробничі лінії можуть опинитися під ударом внаслідок кризи напівпровідників.

Як припускали експерти IHS Markit, через нестачу напівпровідників у першому кварталі буде відкладено виробництво приблизно мільйона автомобілів у всьому світі, а попит автопрому на чіпи буде повністю задоволений не раніше другого півріччя 2021-го. У консалтинговій компанії Forrester вважають, що дефіцит може тривати й до 2023 року.

У сучасних автомобілях чіпи використовуються практично у всьому: від систем управління двигуном до систем допомоги водіям. Але автопром не пріоритетний замовник, в першу чергу нові напівпровідники надходять виробникам смартфонів, ігрових консолей та іншої побутової електроніки.

Як писали раніше Investory News, з початку року українці витратили $933 млн на придбання імпортованих нових і старих авто.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram