Бiзнес
16 Червня 2021
2 099

Gillette: Найкраще для чоловіків

Історія успіху компанії, яка першою запровадила разові товари та новаторську бізнес-ідею “наживка-гачок”

Сьогодні Gillette — всесвітньо відомий бренд компанії Procter&Gamble, виробник аксесуарів для гоління та догляду за тілом. А батьком королівства бритв 120 років тому став Кінг Кемп Жиллетт.

Батько підприємця володів у Чикаго крамницею, але збанкрутував внаслідок великої Чиказької пожежі 1871 року.

Молодий Кінг влаштувався на роботу у 16 років. Втім, працювати в такому ранньому віці було нормою для XIX ст. Першою роботою молодого Жилетта була діяльність комівояжера. Він навчався продавати та укладати угоди, а ще у нього була пристрасть до винаходів, успадкована від батька.

Він постійно винаходив щось нове. Проблема полягала в тому, що йому просто не вистачало часу займатися просуванням своїх продуктів, тому він продавав права на них іншим компаніям. Виходило, що Жилетт займався одночасно і продажами, працюючи комівояжером, і розробкою продукції у свій вільний час.

До ідеї створення продукту “його життя” Кінга наштовхнув Вільям Пейнтер — винахідник винного корка, голова компанії Crown Cork&Seal. Він порадив подумати, без чого людина не може обійтися, та створити річ, яка увійде в життя кожного.

Ідея прийшла до Жілетта несподівано. Одного ранку він підійшов до дзеркала поголитися і зрозумів, наскільки це незручне заняття. Лезо його бритви затупилося, і чоловіку довелося йти до майстра, щоб наточити його. У той час бритви були дуже дорогими і вимагали ретельного догляду та періодичної заточки. Все це робило їх досить непрактичними.

Винахідник подумав про одноразову дешеву бритву, яка полегшила б життя усім чоловікам планети.

3 грудня 1901 американський комівояжер запатентував свій винахід — безпечну бритву з двостороннім разовим лезом.

Він мав намір використовувати у своїй бритві надтонкі змінні леза. Тут почалися перші труднощі — в той час не було технологій для отримання необхідної сталі.

Свої експерименти з новим типом лез для гоління Жиллетт почав зі сталевої стрічки, з якої виготовлялися годинникові пружини. Він придбав її в найближчому господарському магазині й за тиждень створив вдома перший зразок своєї бритви. У Кінга не було технічної освіти, тому він не відразу зрозумів, що йому потрібна інша сталь — більш міцна і в той же час тонка. Крім того, потрібен був дешевий метал, оскільки передбачався масовий випуск одноразової продукції.

Він познайомився з випускником Массачусетського технологічного інституту Вільямом Нікерсоном. Той придумав технологію, яка дозволяла зміцнювати та заточувати сталеву стрічку.

Через кілька місяців Жиллетт розробив остаточну модель, яку й захистив патентом. Загалом на реалізацію своєї ідеї він витратив понад $30 тис.

У 1902 році було зареєстровано компанію American Safety Razor Company. Досвід Жилетта як комівояжера допоміг йому — він умів укладати угоди, і скоро знайшов інвесторів. 1903 року почалося серійне виробництво станків для гоління Gillette.

У 1904 році стався прорив: за 12 місяців компанія реалізувала 90 тис. станків та 123 тис. змінних лез до них.

Америка дуже швидко звикала до зручного інструменту для гоління. Через кілька років доходи компанії перевищили $13 млн.

На окрему увагу заслуговує бізнес-модель компанії. Станки продавалися набагато нижче собівартості, а в деяких випадках їх навіть дарували. Мета була одна — заманити якомога більше споживачів, які потім будуть регулярно купувати змінні леза. Сьогодні така стратегія використовується багатьма компаніями, і носить назву “наживка-гачок”.

Гладко поголений Кінг Жиллетт надовго став символом марки. Портрети винахідника з його особистим підписом друкувалися на всіх упаковках з лезами.

Прихильність клієнтів до бренду була феноменальною. Можливо, цим пояснюється той цікавий факт, що прибутки Gillette навіть зросли після того, як терміни патентів компанії минули, і конкуренти почали виробляти подібні бритви.

Компанія активно розвивалася і протягом декількох років вийшла на ринки Канади, Великої Британії, Франції та Німеччини. У 1915 році компанія продала понад 70 млн лез для гоління.

У 1917 році The Gillette Company отримала державний контракт — уряд США замовив у компанії 36 млн лез для армії. Це стало справжнім успіхом для компанії. Станки Gillette дозволяли солдатам голитися набагато швидше, що в умовах  Першої світової війни мало велике значення.

У 1929 році підприємець втратив майже весь свій статок через біржовий крах, який став початком Великої депресії. Він втратив контроль над компанією та був змушений вийти з ради директорів.

Кінг Жиллетт помер у 1932 році, але розпочатий ним бізнес продовжував розвиватися.

У 1947 році виробник замінив окремі леза на змінні нерозбірні касети, в 1957 році — розроблено бритву з рухомою голівкою.

У 2005 році фірму Gillette разом з її дочірніми компаніями (Duracell, Oral-B і Braun) продано транснаціональній корпорації Procter&Gamble за $57 млрд.

У 2013 році через фінансову кризу та моду на легку неголеність американські та європейські чоловіки стали рідше голитися. Цей тренду насамперед вдарив по виробнику лез та станків для гоління Gillette. Але гендиректор компанії Джи Лафлі застосував нову стратегію — просування так званого менскейпінга (видалення волосся на чоловічому тілі).

Першим кроком в цьому напрямку стали рекламна кампанія “Чого хочуть жінки” та онлайн-відео, що дає рекомендації сильній статі щодо гоління. Згідно з дослідженнями Procter&Gamble, близько 29% американських чоловіків голять тіло нижче шиї. У Великій Британії цей показник становить 49%, у Франції — 33%, а в Німеччині — 56%.

Одна з головних причин того, що чоловіки почали голити тіло, — гігієна. Gillette зареєструвала торгову марку Gillette Body в травні 2013 року. Це підняло продажі компанії.

Засновник компанії Gillette займався не тільки бізнесом, а й розробляв концепцію суспільства майбутнього, яка повинна була кардинально змінити світ. Йому не подобався капіталізм, що панував в Америці на початку XX ст.

Ідеальне суспільство, яке уявляв собі Жилетт, виглядало інакше. Це було величезне місто навколо Великих озер, де електрика вироблялася за допомогою води, а забруднення навколишнього середовища прирівнювалося до злочину. Кінг уявляв все людське суспільство, як величезне акціонерне товариство, де людям не потрібно буде змагатися один з одним, оскільки вони будуть жити заради однієї справи.

Жилетт навіть випустив книгу, де описав свою концепцію. Крім того, він намагався співпрацювати з іншими впливовими людьми того часу, сподіваючись, що вони допоможуть йому в здійсненні його мрії. Але, на жаль, Генрі Форд і Теодор Рузвельт визнали його ідею божевільною.

Джерело: bbf, vdovgan, istoriiuspehov, probusiness, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram