Новини
18 Травня 2022
480

Генсек ООН: Війна в Україні — це “тривожний дзвінок” для виправлення глобальної енергосистеми

Антоніу Гутерріш назвав викопне паливо екологічним і економічним глухим кутом

Фото: Lisa Leutner/Reuters

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш представив план переходу світової спільноти на відновлювані джерела енергії. Війна в Україні стала одним із поштовхів до цього рішення, пише видання CNN.

Гутерріш назвав отримані дані про стан клімату “гнітючим переліком невдач людства в боротьбі з кліматичними порушеннями”.

“Глобальна енергетична система зруйнована і дедалі ближче підводить нас до кліматичної катастрофи. Викопне паливо — це глухий кут — екологічний і економічний”, — заявив Гуттеріш.

Генсек назвав війну в Україні та зростання цін на енергетичну продукцію на її тлі ще одним тривожним сигналом. Єдиний вихід, на думку генерального секретаря — покласти край забрудненню планети викопним паливом і прискорити перехід на поновлювані джерела енергії. Гутерріш додав, що “час закінчується”.

Що передбачає план Гутерреша

• Технології відновлюваних джерел енергії, такі як акумуляторні батареї, повинні розглядатися як “найважливіші і вільно доступні глобальні суспільні блага”. Генсек закликав до створення глобальної коаліції по акумуляторним батареям для прискорення і впровадження інновацій. Вона повинна просуватися урядами й об’єднати технологічні компанії, виробників і фінансистів.

• Забезпечити, розширити й диверсифікувати поставки найважливіших компонентів і сировини для технологій відновлюваної енергетики.

• Уряди повинні створити межі та реформувати бюрократію, щоб зрівняти умови для відновлюваних джерел енергії.

• Уряди повинні перенести субсидії з викопних видів палива на захист бідних і найбільш вразливих людей і спільнот.

• Приватні та державні інвестиції у відновлювані джерела енергії повинні потроїтися і становити не менше $4 трлн на рік.

Нагадаємо, НЕК “Укренерго” 26 квітня 2022 року надали статус члена-спостерігача європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E. Як член-спостерігач український оператор зможе брати участь у засіданнях Регіональної Групи ENTSO-E “Континентальна Європа”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram