Новини
5 Листопада 2021
683

Фонду гарантування кредитів для фермерів бути: ВР ухвалила закон у другому читанні

Надаватимуться гарантії обсягом до 50% непогашеної суми основного боргу на строк дії кредитного договору

Верховна Рада України схвалила у другому читанні та цілому законопроєкт №3205-2 “Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарств”. За відповідне рішення проголосувало 262 депутати.

Зазначається, що метою закону є надання держгарантій на кредити для малих і середніх суб’єктів підприємництва, враховуючи фермерські господарства.

Закон передбачає створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів перед фінансовими установами за кредитними договорами.

Також закон визначає правовий статус та засади діяльності Фонду, встановлює порядок визначення критеріїв щодо аграріїв та банків, кредити між якими можуть гарантуватися Фондом.

“Фонд, як небанківська фінустанова, підпадатиме під регулювання та нагляд органу, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг, тобто Національного банку”, — зазначається в документі.

Фонд надаватиме гарантії обсягом до 50% непогашеної суми основного боргу на строк дії кредитного договору, але не більше ніж 10 років.

Як зазначив міністр агропромполітики Роман Лещенко, відтепер малі та середні фермери зможуть ефективніше залучати необхідні кредитні ресурси для розвитку своєї господарської діяльності. “Завдяки законопроєкту фермери, які обробляють до 500 га, матимуть гарантії від держави для отримання кредитів у фінустановах”, — наголосив він.

Нагадаємо, у лютому Верховна Рада схвалила законопроєкт № 3205-2 у повторному першому читанні.

Раніше Investory News писали, що Володимир Зеленський підписав закон щодо зниження ПДВ до 14% для аграрної продукції. В Офісі президента сподіваються, що його реалізація сприятиме детінізації у сфері виробництва сільськогосподарської продукції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram