Новини
29 Березня 2019
1 143

Електропоштовх: ЄС посилює обмеження на викиди CO2 для автомобілів

З 2030-го рівень викиду двоокису вуглецю у нових легкових авто повинен знизитися на 37,5% 

Європарламент у середу, 27 березня, схвалив посилення норм викидів вуглекислого газу новими автомобілями в Європі, пише Bloomberg.

Згідно з новими правилами, з 2030 р. викид CO2 у нових легкових машин повинен знизитися на 37,5% в порівнянні з рівнем 2021-го.

Викиди двоокису вуглецю у легких вантажних автомобілів до цього ж терміну повинні бути знижені на 31%. Таким чином, до 2025-го викиди зменшаться на 15 %. Норми є середнім показником викидів всіх проданих нових моделей одного автовиробника.

“Це голосування означає, що Європа як і раніше буде займати передову позицію щодо зниження автомобільних викидів СО2, оскільки норма в 95 г/км призведе за рік до скорочення викидів СО2 на на 15 % до 50 млн т. Однак ціна нововведень повинна бути соціально прийнятною і економічно здійсненним як для споживачів, так і для виробників “, – прокоментував результати голосування автор документа депутат від Німеччини Холгер Крамер.

Ще у грудні 2018-го представники Єврокомісії, Європарламенту, а також країн – учасниць ЄС дійшли згоди щодо такого рішення. Слідом за Європарламентом ці правила повинна схвалити ще Європейська Рада. Як згадує видання, країни Євросоюзу закликали скоротити викиди вуглекислого газу на 35%, а Європарламент виступав за 40%.

При цьому багатьом автовиробникам важко виконати навіть нинішні норми (в середньому 95 г/км до 2021 р.) без різкого збільшення продажів машин з електромоторами і гібридними двигунами. У 2018 р. середній показник викиду одного нового автомобіля в ЄС склав 118,5 г/км шляху.

“Для цього 40% усіх проданих в Європі машин повинні бути електрокарами. По всій Європі повинна бути велика мережа зарядних станцій для них і потужні електромережі, здатні забезпечувати одночасну зарядку мільйонів машин “зеленої” енергії”, – зазначив голова Об’єднання німецької автомобільної промисловості (VDA) Бернхард Маттес.

Також, у цей день Європарламент у Страсбурзі підтримав закон про заборону використання пластикових одноразових виробів. Вже у 2021 р. під заборону потрапляють: столові прибори, тарілки, соломинки, вушні палички, харчові контейнери та пінополістирольні стаканчики.

Експерти організації AirVisual провели дослідження із забрудення міст і країн світу. Найчистішими країнами визнані Ісландія, Фінляндія та Австралія, а серед столиць – Веллингтон (Нова Зеландія), Оттава (Канада) та Стокгольм (Швеція). Україна посіла 49-е місце у рейтингу країн, а Київ – 45-е серед столиць світу із найбільш забрудненим повітрям у 2018 році.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram