Новини
28 Березня 2019
1 246

ЄС забороняє використання одноразових виробів

“За” проголосували 560 парламентарів, проти – 35, ще 28 – утримались

27 березня 2019 року Європарламент у французькому Страсбурзі підтримав закон про заборону використання пластикових одноразових виробів.

Вже у 2021 році під заборону потрапляють: столові прибори, тарілки, соломинки, вушні палички, харчові контейнери та пінополістирольні стаканчики. Також зазначається, що поставлена ціль зібрати 90% пластикових пляшок до 2029 року, до 2025 року в пластикових пляшках процент перероблюваних компонентів має сягати 25%, а також має суворо дотримуватися принципу “хто забруднює — той платить”.

Відповідальність за збір втрачених у морі риболовецьких сіток будуть нести виробники, а не рибалки, а виробники цигарок будуть сплачувати за збір фільтрів. На упаковках цигарок, пластикових стаканів та вологих серветок з’явиться маркування про шкоду оточуючому середовищу.

Уряди країн Євросоюзу вже заявили про підтримку заборони та зробили завершальний етап погодження 15 квітня простою формальністю.

Оскільки на долю пластмаси приходиться 80% морського сміття, то ЄС швидко оговорює обмеження, що планують ввести вже за рік. Продукти, що підпадають під дію закону, становлять 70% морського сміття. Через низьку швидкість розкладення пластик накопичується в морях, океанах та на пляжах всього світу. Залишки пластику зустрічаються у морських видів — черепах, тюленів, китів та пташок, а також у риб та молюсків, а отже і в харчовому ланцюгу людини.

Нагадаємо, раніше Investory News писали про десятку найбільш забруднених міст світу.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram