Мiста Новини
5 Березня 2019
3 308

Про екологію: Названо найбільш забруднені міста світу

22 з першої тридцятки найбрудніших міст знаходяться в Індії. Київ на 1148 місці

Експерти організації AirVisual назвали найбільш забруднені міста світу. Відзначається, що 22 з перших 30 знаходяться в Індії, повідомляє CNN.

Першу сходинку в рейтингу зайняв Гургаон (Гуруграм) – передмістя індійської столиці Нью-Делі. Представники Greenpeace і AirVisual підрахували, що індекс якості повітря там становить 135,8.

Для порівняння: рівень від 0 до 50 вважається припустимим, 50-100 означає помірний ризик для здоров’я, 100-150 – небезпечно для людей з хронічними захворюваннями.

Вміст шкідливих часток РМ2.5 в атмосфері Гуруграма перевищило 200 – при тому, що, за нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я (The World Health Organization’s ), максимальний середньодобовий рівень не повинен перевищувати 25 мкг/м3.

Друге місце посіло місто Газіябад (Індія), третє – Фейсалабад (Пакистан). Далі в порядку зменшення рівня забрудненості: Фарідабад, Бхіваді, Ноїда і Патна (всі – Індія), Хотан (Китай), Лакхнау (Індія) і Лахор (Пакистан).

Експерти попереджають, що в 2019 р. хвороби, пов’язані з забрудненням повітря, можуть викликати сім мільйонів передчасних смертей у світі.

Основним джерелом забруднень є спалювання викопного палива (вугілля, нафти і газу), що посилюється вирубкою лісів.

Всього в дослідження включили 3 тис. міст по всьому світу. В 64% з них максимально допустимий рівень забруднення РМ 2.5 був перевищений. Так, поганий стан атмосфери зафіксований в 99% міст Південної Азії, 95% міст Південно-Східної Азії і 89% – Східної Азії.

Але є і позитивні тенденції. Так, Китай позбувся звання найбільш екологічно неблагополучної країни світу. З 2017 по 2018 рр. середня концентрація шкідливих речовин в населених пунктах країни знизилася на 12%, а Пекін покинув топ-100 найбрудніших міст світу.

Варто зазначити, що до списку увійшли два українських міста – Київ (1148 місце з 3000) та Бровари (661 місце), яке виявилось більш забрудненим, ніж столиця.

Нагадаємо, раніше Investory News писали, що глобальне протистояння екологів та пластику перетворюється на боротьбу з нафтогазовою промисловістю.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram