Новини
14 Березня 2019
1 167

Брудні справи: Україна посіла 49 місце у рейтингу країн з чистим повітрям

Київ опинився на 45 місці серед 62 світових столиць

Україна посіла 49-е місце у рейтингу країн, а Київ – 45-е серед столиць світу із найбільш забрудненим повітрям у 2018 році. Про це йдеться у дослідженні міжнародної організації  AirVisual.

Найчистішими країнами визнані Ісландія, Фінляндія та Австралія, а серед столиць – Веллингтон (Нова Зеландія), Оттава (Канада) та Стокгольм (Швеція).

Київ має показник забруднення у 13,8 мкг. Він трохи брудніший за Токіо (Японія), яка посіла 46 місце, але чистіший за Боготу (Колумбія) – 44 місце. Україна в рейтингу знаходиться між Філіппінами та Колумбією.

Гірше за всіх доводиться жителям Бангладешу, де кубометр повітря у середньому містить 97,1 мкг твердих частинок (для порівняння, у Ісландії – 5 мкг). На другому місці – Пакистан, а на третьому – Індія. Серед столиць – Делі (Індія), де навіть більше домішок у повітрі, аніж у Бангладеші – в цілому 113,5 мкг. За ним йдуть Дака (Бангладеш) та Кабул (Афганістан).

“Забруднення повітря щорічно стає причиною смерті не менше ніж 7 млн людей, а також завдає збитку світовій економіці на $225 млрд щорічно”, – зазначають експерти AirVisual.

При складанні рейтингу країн з найбруднішим повітрям швейцарська AirVisual використовує дані з відкритих державних джерел моніторингу якості повітря, а також за допомогою власних станцій моніторингу стану повітря AirVisual. Всього досліджується понад 3 тис. міст світу з 73 країн.

Згідно зі звітом компанії за 2018 рік, переважна більшість населення світу дихає повітрям, який містить небезпечні речовини з різним рівнем шкідливості для здоров’я. 86% країн, що потрапили до рейтингу, перевищують ліміти встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я за рівнем забруднення повітря. У половини з них – перевищення дворазове.

Нагадаємо, експерти організації AirVisual назвали найбільш забруднені міста світу. Відзначається, що 22 з перших 30 знаходяться в Індії. Київ – на 1148 місці (з 3000).

Також, Investory News публікували рейтинг міст світу з якості життя від Mercer. Київ зайняв 173 місце.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram