Новини
13 Травня 2020
847

Дуров оголосив про закриття блокчейн-проекту TON

Команда Telegram припинила роботу над проектом, задуманим 2,5 роки тому

Засновник Telegram, мільярдер Павло Дуров повідомив про закриття блокчейн-проекту TON через рішення американського суду. “Ми прийняли важке рішення не продовжувати роботу над TON”, — написав він.

Дуров наголосив, що останні 2,5 роки над блокчейн-проектом і криптовалютою, яка повинна була мати назву Gram, працювали кращі інженери Telegram. TON був розроблений таким чином, щоб розділяти принципи децентралізації, піонерами яких стали Bitcoin і Etherium, але щоб набагато перевершувати їх у швидкості й масштабованості”, — зазначив він.

“На жаль, американський суд не дозволив TON з’явитися. Як? Уявіть, що кілька людей разом вкладають гроші в розробку золотої копальні та планують розділити золото, яке буде на ньому видобуто. Потім суддя каже: “Ці люди інвестували в золоту копальню, тому що прагнули прибутку. І вони не хотіли, щоб золото дісталося їм самим, вони хотіли продати його іншим людям. Тому вони не мають права отримати це золото”, — написав мільярдер. Він пояснив, що “копальня” в цьому випадку — платформа TON, а “золото” — токени Gram.

“Якщо це здається вам нелогічним, ви не самотні”, — продовжив Дуров. Він зазначив, що саме на таких міркуваннях ґрунтувався суддя, заборонивши людям “купувати й продавати Gram, як вони купують або продають біткоїн”.

Ще більш парадоксальним мільярдер назвав те, що американський суд заборонив поширення токенів Gram не тільки в США, але й по всьому світу. “Чому? Тому, сказав він, що американський громадянин може знайти якийсь спосіб отримати доступ до платформи TON після її запуску”, — підкреслив Дуров.

Засновник Telegram також зазначив, що країни світу не мають повного суверенітету і залежать від рішень американських політиків. “Це може змінитися в майбутньому. Але сьогодні ми в порочному колі: не можна привнести більше балансу в занадто централізований світ саме тому, що він настільки централізований. Ми досить намагалися”, — підсумував Дуров. Він також зазначив, що його команда залишає цю задачу наступним поколінням підприємців і розробників.

Технічний директор TON Labs Дмитро Горошівській заявив, що повністю поділяє позицію Дурова, і те, що сталося ніяк не вплине на подальший розвиток мережі Free TON.

А от один з інвесторів прокоментував Forbes заяву Дурова так: “На гроші інвесторів побудував, тепер все зіллє через незалежну асоціацію розробників і залишить все собі. Розвів інвесторів на пів мільярда”.

Інші опитані інвестори вкрай негативно реагували на умови проекту кредитної угоди, який пропонував їм Telegram. Далеко не всі повідомляли про готовність погодитися із зазначеними умовами.

Раніше Investory News писали,  що компанія Telegram повідомила інвесторам із США, що вони не матимуть можливості залишитися в проекті ще на рік. Таким чином, американські інвестори зможуть забрати тільки 72% від суми інвестування. Рішення прийняте через невизначене ставлення регулюючих органів у США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram