Бiзнес
25 Квітня 2019
2 526

Дозаправка: Електромобілі потребують струму

Хто і скільки інвестує в розвиток мереж електрозаправок в Україні

Україна не відстає від розвинутого світу — з кожним роком на наших дорогах збільшується кількість електромобілів. Одночасно з ростом ринку електрокарів поступово розвивається й інфраструктура для них. Потреба у сервісі для електрозаправок ростиме й далі — це перспективний вид підприємництва.

За даними Федерації роботодавців автомобільної галузі у 2017 році на території України нараховувалося 600 зарядних станцій для електромобілів. Зараз їх вже понад 1000. Лише в Києві їх кількість складає 250 об’єктів.

Піонери та лідери
Сьогодні всі основні мережі АЗС мають не менше однієї зарядної станції. А деякі — й понад 50.

Піонерами в цій справі була мережа ОККО, яка встановила 40 безкоштовних зарядних станцій 6 років тому. У 2018 компанія “ОККО Контракт” отримала ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електроенергії, завдяки чому “швидкі” зарядки ОККО (спільні з VLS Energy) стали платними.

Компанія WOG почала розвивати електрозаправки в мережі АЗК у 2017 році. Це був партнерський проект з компанією “ПроАвтоЕнтерпрайз”, в результаті якого встановлено 150 електрозарядок у цій мережі. “В Європі на продажі гібридних і електричних автомобілів випадає 2% від усієї кількості продаваних авто. В Україні попит на електрокари дуже обмежений, і досягає всього 0,14% до загальної кількості проданих автомобілів. Зараз інвестиції в цей сектор — це інвестиції на перспективу, щоб потім не боротися за вхід на цей ринок”, — розказав операційний директор WOG Олег Курінний.

У мережі АЗС KLO нині 9 електрозаправних станцій у Києві та пригороді, на яких змінним струмом можуть заряджатись електромобілі всіх відомих на сьогодні виробників, розповіли у компанії.

У мережі швидкісних електрозарядних станцій STRUM, яку будує компанія ДТЕК, – 10 швидкісних зарядних станцій потужністю 50 кВт. “Вони дозволяють зарядити батарею автомобіля за 15 хвилин на 70 км пробігу. Попит саме на такий спосіб зарядки зростає, оскільки клієнт не хоче витрачати багато часу на зарядку свого авто”, – поділився керівник мережі STRUM Ігор Ковальов. До того ж офіційні імпортери авто рухаються у бік швидкісної зарядки через постійно зростаючий об’єм батареї.

Ціна питання та інвестиції
За словами співзасновника зарядної мережі “EV-net” (спільний проект громадських організацій “ElectrocarsClub” та “Електро-Автосам”) Вадима Медведєва така станція може коштувати від $2 (звичайна побутова розетка) до $50 тис. – найпотужніша зарядна станція постійного струму провідних світових виробників електроніки.

Ігор Ковальов розповів, що інвестиції ДТЕК у пілотну частину з 10 зарядних станцій мережі STRUM склали понад 15 млн грн.


•••

Інвестиції у зарядну станцію для електрокарів складають у середньому 30-40 тис. грн.

•••


У KLO кожна установка коштувала від 30 до 40 тисяч гривень. А вартість підзарядки у KLO тарифікується в залежності від потужності інвертора електромобіля. Наприклад, якщо у вас старенький Nissan Leaf і бортовий інвертор усього на 3,7 кВт·год, то система запропонує вам тариф 0,27 грн/хв. Більш сучасні електромобілі європейських та японських виробників найчастіше мають інвертор на 6,7кВт·год, для них тариф складає 0,44 грн/хв. А для трифазних інверторів – 1,23 грн/хв.

У WOG ведуть переговори з новими постачальниками та проводять інвестиційні розрахунки по проекту установок електрозарядок на напрямках Київ-Одеса і Київ-Львів. Окупність проекту має скласти від 3-х років

У WOG поділилися, що ведуть переговори з новими постачальниками і проводять інвестиційні розрахунки по проекту установок електрозарядок на напрямках Київ-Одеса і Київ-Львів. В планах — створити зручну інфраструктуру, щоб водій електромобіля із середньою місткістю батареї в 50 кВ міг спокійно доїхати до точки призначення, витрачаючи при цьому на заряд автомобіля стільки ж часу, скільки б витратив на заправку авто паливом.

“Нині прораховуємо розмір інвестицій, але точно можемо сказати, що це будуть інвестиції нашої компанії. В Україні ще немає потужної дилерської мережі, яка могла б продавати електромобілі, обслуговувати їх і інвестувати в розвиток інфраструктури в усіх регіонах”, – розповів Олег Курінний.

При розрахунку інвестицій враховують кілька факторів: інвестиції в технічне оснащення та облаштування потужних зарядних станції для електромобілів та потужність електромереж на АЗК, в розвиток якої також потрібно інвестувати. У WOG розраховують на окупність проекту від 3-х років.

Є куди рости
На сьогодні задоволено майже всі основні потреби електрокарів при міжміських поїздках, вважає Вадим Медведєв. Немає проблем проїхати електромобілем від Львова або Чопа до Запоріжжя або Харкова. І якість виготовлення зарядних станцій в більшості задовільне.

Але є проблеми в наданні послуг зарядок: відсутність зв’язку з зарядкою не дозволяє її включити. Друга проблема сервісів — неправильна цінова політика, коли в ціну електроенергії вкладають всі витрати та прибуток, хоча така схема працює тільки при продажу бензину, вважає Медведєв.

А у Федерації роботодавців автомобільної галузі (ФРАГ) звертають увагу на питання недостачі швидкісних зарядних станцій, де електромобілі з запасом ходу близько 120 км можна зарядити за 30 хвилин, — таких лише 10-15%.

Але найбільше Україна потребує рівномірного розвитку електрозаправок по всій території. “Існує гостра нестача таких зарядок в Миколаївській, Херсонській і Луганській областях. У великих містах, таких як Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Вінниця немає проблем. У маленьких, розташованих не на основних трасах, громадські зарядні станції зустрічаються рідко, тому що невеликі відстані пробігу дозволяють заряджати електромобілі тільки вдома або на роботі”, – пояснив Вадим Медведєв.

Електромобілів більшає

За даними ФРАГ, які зроблені на основі аналізу статистичної інформації МВС, кількість реєстрацій електромобілів у 2018 році склала 5,6 тис. одиниць (на 73% більше у порівнянні з 2017 роком). При цьому найбільш популярні електромобілі – 2015-го та 2014-го року випуску (27% і 25% відповідно).

Розвитку ринку електрокарів у минулому році сприяла проактивна політика уряду щодо стимулювання продажів такого транспорту. З 2016 року було скасовано імпортне мито на електромобілі, а у 2018 році діяли пільгові умови на імпорт електромобілів зі скасованим ПДВ і акцизом. Пільговий режим імпорту електромобілів без сплати ПДВ було продовжено ще на чотири роки.

Крім цього, у Верховній Раді очікують на розглядання два законопроекти, спрямовані на реалізацію 15-річної стратегії розвитку ринку та виробництва електромобілів в Україні.

Загалом, переконані експерти, розвитку електромобілів сприятиме глобальний тренд — на декарбонізацію економіки та електрифікацію.

Нагадаємо, як писали Investory News, попит на електромобілі в Україні зріс на 71%. За перший квартал 2019 року український парк електромобілів поповнився на 1276 одиниць.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram