Новини
2 Серпня 2019
1 393

Додзвонились: Apple втрачає ринок смартфонів – продажі iPhone падають

У Samsung і Huawei – навпаки ріст продажів

Згідно з дослідженням про постачання смартфонів на світовому ринку, компанія Apple з телефоном iPhone продовжує втрачати свої позиції на ринку. Так, у II кв 2019 року продажі iPhone впали на 11,9%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це йдеться у щорічному звіті компанії Counterpoint Research.

Зазначається, ще один бренд – китайська компанія Oppo – також продовжує втрачати позиції на ринку. Так, продажі її смартфонів скоротилися на 2%.

Що стосується загальних результатів, то на першому місці знаходиться Samsung з 76,6 млн проданих пристроїв. За ним йде Huawei з 56,7 млн. Трійку лідерів замикає Apple з 36,4 млн проданих апаратів. “Xiaomi та Oppo зайняли четверте й п’яте місце з результатами в 32,3 млн і 29 млн відповідно”, – зазначається у дослідженні.

Додається, що сумарна частка світового ринку смартфонів серед китайських компаній Huawei, OPPO, Vivo, Xiaomi та Realme (HOVXR) досягла 42% у другому кварталі 2019 року. “Це найвищий показник за всю історію, якого вдалося досягти попри те, що світове постачання смартфонів упало на 1,2% у річному обчисленні до 360 млн одиниць у II кв 2019 року”, – йдеться у повідомленні.


•••

Сумарна частка світового ринку смартфонів серед китайських компаній Huawei, OPPO, Vivo, Xiaomi та Realme досягла 42%

•••


Коментуючи рекордну частку ринку для HOVXR, Варун Мішра, аналітик Counterpoint Research, зазначив, що складний маркетинг, швидше оновлення портфеля, високотехнологічні пристрої з агресивними цінами та багатоканальна присутність – одні з ключових причин, чому китайські бренди показали кращі результати, ніж місцеві та глобальні виробники.

“Ці бренди активно поширюються за межі Китаю і домагаються зростання, що компенсує насичення внутрішнього ринку. Їх стратегії та портфелі продуктів більшим чином відповідають місцевим потребам і перевагам. Це є одна із сильних їх сторін”, – розповів він.

Також у дослідженні зазначається, що уповільнення ринку смартфонів протягом останніх двох років в основному пов’язано з Китаєм. “На частку тільки Китаю припадає більше чверті світового постачання смартфонів, яке за квартал скоротилося на 9%”, – йдеться у повідомленні. І додається, що посилена американо-китайська торгова війна протягом кварталу ще більше загострила невизначеність на ринку смартфонів.

Коментуючи торгову війну Тарун Патхак, заступник директора Counterpoint Research, зазначив, що стосунки між США та Китаєм загострилася особливо після того, Huawei було додано до чорного списку в травні. Попри це, Huawei змогла зафіксувати зростання на 4,6% протягом кварталу, захопивши 16% ринку.

“Найближчим часом Huawei, ймовірно, буде агресивно налаштована на своєму внутрішньому ринку й демонструватиме там деяке зростання. Але цього буде недостатньо, щоб компенсувати скорочення свого зарубіжного постачання, що надалі призведе до скорочення загального ринку смартфонів у 2019 році. Однак розрив, створений на ринку Huawei, дає можливість іншим виробникам, особливо Samsung, скористатися новими можливостями”, – пояснив він.

Нагадаємо, у III фінансовому кварталі 2019 року продажі iPhone принесли Apple $25,9 млрд – це вперше з 2012 року менше половини від загального квартального виторгу, який зріс на 1,02% до $53,8 млрд.

Крім того, акції американської компанії стали доступними українцям – ними почали торгувати на “Українській Біржі”.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram