Соцмережі
18 Січня 2023
426

Дмитро Борисов: Ресторанний бізнес та “персональний бренд”

Як я керував ресторанним комплексом в Іванковичах та винайшов ефективний спосіб комунікації з гостями

Ну що, потроху продовжую ретроспективу свого професійного досвіду. … Цього разу: про те, як я керував заміським ресторанним комплексом, олдскульний “таргетинг” по смс, перший хедхантинг та про те, як остаточно вирішив пов’язати життя з оцим всім.

Тож, 2009-ий рік. Розпал кризи. Мій бізнес, пов’язаний з нерухомістю, стрімко котиться в прірву. І майже весь час я займаюся реструктуризацією боргів, шукаю, як заробити бодай якісь гроші для родини та подекуди думаю (мрію) про ресторани. Аж ось друзі по кайту розповідають мені, що у них є місце під Києвом: стара побудова, з якої без великих інвестицій можна зробити готель-ресторан. Запропонували мені взяти цей об’єкт в керування.

Навесні ми стартували. Зробили косметичний ремонт. Тоді ж в мене з’явився перший досвід хедхантингу. В “Шоколадниці” мені сподобалося, як працювала офіціантка Вікторія. Я запропонував їй прийти до нового закладу менеджеркою і “організувати процеси” в команді аж з 4 людей. Ще одна жінка прийшла за оголошенням влаштовуватися прибиральницею, але виявилося, що вона просто чудово готує, і потім я ще кілька років працював з нею, як з кухаркою.

Тобто якось воно все склалося. Залишилося “увімкнути маркетинг” і знайти гостей. Це була 100% моя зона відповідальності, і це працювало так. В п’ятницю, після ранкової йоги, я брав телефон і просто починав розсилати повідомлення своїм знайомим. Зазвичай, вони починалися так: “Привіт, друже! Сьогодні ми готуємо шашлик, тож запрошує тебе на вихідні в Іванковичі. Їхати ось так і ось так…”

Десь 50% людей мені щось відписували, а хтось навіть приїздив. Ми робили 100-150 чеків на день, і цього цілком вистачало для ефективної роботи закладу.

Так я отримав перший реальний досвід в ресторанному бізнесі. А ще саме тоді знайшов оцю формулу персоналізованої комунікації.

Тоді ще не писали усюди про “персональний бренд” і все таке, але я відчув, наскільки на певних етапах побудови бізнесу пряма чесна особиста і дуже людська комунікація може бути дієвою.

Восени сезон для цього проєкту закінчився, але я вже трохи “підсів”. І якось, знову ж так під час йоги, в голові з’явилася картинка мого власного закладу. І закрутилося. Але це все наступна історія.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram