Новини
27 Березня 2019
865

Дійшло до Феміди: 4 квітня суд вирішить, чи винен Ілон Маск

Tesla та SEC погодилися, що немає необхідності проводити окремі слухання для розгляду наявних доказів у справі

Фото: Flickr

Федеральний суд Південного округу штату Нью-Йорк запланував на 4 квітня засідання, на якому вирішуватиме, чи порушив глава компанії Tesla Ілон Маск угоду з федеральною Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC). Про це повідомляє Reuters з посиланням на документи, що надійшли у вівторок в електронну базу суду.

Як випливає з постанови судді Елісон Нейтан, обидві сторони погодилися з тим, що немає необхідності проводити окремі слухання для розгляду наявних доказів у справі.

“Таким чином, суд прийме рішення за клопотанням позивача без слухань для розгляду доказів. Тим часом суд проведе усні дебати сторін, які заплановані на 4 квітня”, – йдеться в документі.

Агентство нагадує, що в лютому Комісія з цінних паперів і бірж США подала клопотання до суду з проханням визнати, що Ілон Маск порушив домовленості, досягнуті раніше з даними регулюючим органом. Її претензії стосувалися повідомлення, яке Маск розмістив в Twitter 19 лютого. Бізнесмен зазначив, що в 2011 р. Tesla випустила нуль автомобілів, але в 2019 р. виробить близько 500 тис. Представники регулятора звернули увагу на те, що, згідно з наявною домовленістю, Маск повинен узгоджувати публічні заяви щодо Tesla в соцмережах з іншими представниками керівництва компанії.

“Ілон Маск знову опублікував важливу інформацію про Tesla, яка не відповідає дійсності”, – йдеться в поданому регулятором клопотанні.

Комісія підкреслила, що її представники звернулися в Tesla і з’ясували: повідомлення Маска в Twitter переглядають після публікації, проте не до неї.

Адвокати Маска заявили, у свою чергу, що в його повідомленні не було інформації, яку можна було б вважати істотною, і тому звинувачення в порушенні угоди є безпідставними. Представники бізнесмена підкреслювали, що його запис слід розцінювати як “зроблене з гордістю і оптимізмом повторне оголошення опублікованої раніше інформації”.

У жовтні 2018 р. суд в Нью-Йорку затвердив угоду між Tesla та комісією, що стосується претензій останньої через скандальну заяву Маска про наявність нібито достатніх коштів для викупу акцій компанії. Згідно з умовами домовленості, досягнутої в кінці вересня, Маск був зобов’язаний виплатити $20 млн регулятору і піти з поста голови ради директорів не менше ніж на три роки, але при збереженні посади керівника Tesla.

За даними Reuters, експерти припускають, що зараз Ілону Маску загрожує високий штраф та навіть відсторонення від управління компанією.

Нагадаємо, у розпал скандалу Tesla оголосила про намір закрити частину роздрібних магазинів і продавати лише в онлайні, що дозволить зменшити ціни на седан Model 3.

Також, нещодавно у Лос-Анджелесі відбулась презентація Tesl Model Y, яка з’явиться у продажу восени 2020 р. і коштуватиме від $39 тис. до $60 тис.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram