Новини
9 Жовтня 2019
1 385

CFA Institute: Що чекає фахівців у майбутньому із появою штучного інтелекту

Зберегти роботу зможуть лише ті, хто розвиває нові навички та швидко адаптується до змін

Згідно з опитуванням, 48% інвестиційних менеджерів очікують, що їхня професія суттєво зміниться або зникне у наступне десятиліття через технології штучного інтелекту, які масово впроваджуються в цій сфері. Про це йдеться у звіті CFA Institute, який був складений на основі опитування 3,8 тис. інвестиційних менеджерів з десятків країн світу.

Однак, ті ж самі фахівці впевнені, що штучний інтелект не здатен повністю витиснути людину з цієї сфери. Людські відносини тут дуже важливі. Тож, лише рутинні операції будуть передані штучному інтелекту.

“Таким чином у наступні 5-10 років ми побачимо скоріше формулу “AI+HI”, тобто як штучний інтелект єднається із людським”, — йдеться у звіті.

Через масове охоплення рутинних операцій штучним інтелектом, зберегти роботу зможуть лише ті, хто розвиває нові навички та швидко адаптується до змін. Тому 89% фахівців, тобто більшість опитаних, вважає що професія людей протягом своєї кар’єри буде багаторазово трансформуватися.

Як наслідок, 60% фахівців вважають, що роботодавцям слід збільшити бюджети на навчання та розвиток співробітників у найближчі 5-10 років. При цьому, 87% фахівців кажуть, що саме можливість навчання стане одним з найважливіших аргументів залишатися у команді роботодавця.

Водночас високим попитом у роботодавців будуть користуватися фахівці, що мають Т-подібні навчики. Такі навички притаманні фахівцям, які мають глибокі знання у певній сфері, а також широкий кругозір щодо своєї та суміжних галузей.

Наприклад, людина може бути фахівцем у фінансовому моделюванні, але й розумітися на технологічних рішеннях своєї галузі. Власне тому одним з останніх трендів є те, що фінансові організації наймають ІТ-фахівців, які вже розуміються на технологіях чи мовах програмування, та навчають їх фінансових дисциплін.

Опитування виявило ще один цікавий тренд, який формується завдяки молодому поколінню фінансистів (міленіалів). Оскільки сучасні технології стирають кордони між роботою та приватним життям, то людина увесь час залишається на зв’язку. Через це молоді фахівці надають перевагу роботі, яка не суперечить їх стилю життя. Вони хочуть зростати професійно та особисто одночасно.

Якщо розглянути які саме навички потребують фахівці з інвестицій у наступному десятилітті, то на першому місці з великим відривом — особисті навички (soft skills). Майже половина фахівців (46%) постійно вкладають у розвиток навичок презентації, комунікацій, побудови відносини, а ще 26% планують набувати цих навичок. Також ці фахівці набувають нетипових для своїх професій навичок. Так, 17% фахівців вже вивчають аналіз даних, використовуючи мови програмування такі як Python, R, та MATLAB, а 41% — планують їх вивчати.

Нагадаємо, експерти назвали 15 соціальних проблем, які може вирішити штучний інтелект (ШІ).

Як відомо, Google запускає нову функцію, використовуючи штучний інтелект (ШІ), для своєї платформи Lens, яка дозволяє шукати в бібліотеці Google Photos текст, що з’являється на фотографіях і скріншотах.

Також, Toyota розробила проекти зі створення помічників роботів для дому та привернула японський стартап, що спеціалізується на штучному інтелекті, для прискорення реалізації свого плану

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram