Країна
28 Січня 2022
5 177

Азорські острови: На краю Європи

Маловідомі землі Португалії

Азори — це архіпелаг з 9 островів в Атлантичному океані, що знаходяться на 38-й широті. До найближчої землі з одної сторони 1500 км (Португалії), з іншої — 2500 км (Канада). Острів Флореш є найзахіднішою точкою Європи.

Азори поділяються на три групи:

• східну — острови Сан-Мігель, Санта-Марія та острівці під загальною назвою “мурахи” — формигаш;

• центральну — острови Файал, Піку, Сан-Жорж, Терсейра, Грасьоза;

• північно-західну, в яку входять острови Флореш і Корву.

Архіпелаг з’явився в наслідок вулканічної активності, на ньому знаходиться 1766 вулканів, 9 з яких діють.

Тут панує субтропічний морський клімат, а також проходить тепла течія Гольфстрім. Тому зимою середня температура 15-17°, а влітку — 22-25°. Температура води протягом року коливається від +16° — +25°. Тут ніколи не було зафіксовано ані снігу, ані заморозків.

Щодо походження назви Азорських островів немає єдиної думки. За однією з версій, архіпелаг отримав своє ім’я від іспанського слова azul або італійського azzurre, які означають блакитний або синій. За іншим припущенням, перші мореплавці побачили острови, слідуючи за яструбами-тетерів’ятниками. По-португальськи ці птахи називаються “аçor”.

Загальна площа Азорських островів становить 2333 км². Найбільший острів архіпелагу — Сан-Мігел (747 км²), а найменший — Корву (17 км²).

Найвищою точкою як Азор, та і Португалії вважається вулкан на острові Піку. Його висота понад 2350 м над рівнем моря.

На Азорах мешкає близько 250 тис. осіб. Найбільше населення має острів Сан-Мігел. Оскільки Азорські острови є автономним регіоном Португалії, ними керує власний уряд та законодавчі збори. Столиця — Понта Делграда знаходиться на острові Сан-Мігель.

Оскільки острови належать Португалії, вони входять до Шенгенської зони.

Офіційною валютою є євро.

Офіційна дата відкриття Азорських островів — 1427 рік. Але коли точно виявили Азорські острови невідомо. Вперше вони були відзначені на картах XIV ст. Вважається, що першовідкривачами могли бути і португальські мореплавці, і генуезькі мореплавці, що перебували на службі Португалії на початку XIV ст.

У XV ст. Азори стали відігравати важливу роль для судноплавних шляхів з Європи до Америки. Сюди ввозили багато рабів, вирощували пшеницю, продаючи борошно на кораблі, які курсували Атлантичним океаном. Тут було розвинене виноградарство, вирощування цукрової тростини, ананасів і тютюну. А верес, що зростав на схилах гір, мав попит у фламандських барвників.

М’який клімат Азорських островів добре підходить для сільського господарства. Важливим продуктом Азорів з XVI до ХІХ ст. були апельсини, але завезений з Південної Америки шкідник знищив більшість дерев. І найвідомішим азорським фруктом замість апельсина став ананас. Оскільки на Азорах недостатньо жарко для вирощування ананасів просто неба, власники плантацій будують великі теплиці, де ананаси ростуть цілий рік. Азорські ананаси найменш кислотні у світі.

На фото: чайна плантація Горреана

Острови — це єдине місце в Європі, де вирощують чай.

Землеробство, тваринництво та рибальство приносили прибуток мешканцям у XIX – XX ст. Сьогодні велику роль в економіці архіпелагу відіграє туризм. Крім того, місцеві жителі ще займаються вирощуванням тютюну, кави, злаків. На Азорських островах роблять чудове вино та сири.

На острові Піку знаходяться виноградники, які охороняються ЮНЕСКО. Виноград тут росте у лабіринтах з чорного вулканічного каміння, яке прикриває його від вітру та надає додаткове тепло, оскільки каміння його притягує. Вино під назвою Czar, яке виробляється з цього винограду є унікальним. Воно не міцне, але шляхом природного бродіння досягає 18° та вище.

Азорські острови відвідують багато видів китів, тому архіпелаг тривалий час був одним із центрів китобійного промислу. Тепер їх шукають не для полювання, а для спостереження: китові сафарі для туристів стали однією з візитівок архіпелагу.

Острів Файал, що знаходиться у центральній частині Азорського архіпелагу, є Меккою для яхтсменів, які перетинають Атлантику. У марині міста Орта швартуються десятки яхт з багатьох країн. Раніше тут був аеродром. Оскільки літаки не могли перелітати через Атлантику, вони сідали тут на дозаправку. Сьогодні тут можна поповнити запаси, відпочити та просушити одяг.

Існує традиція — кожна яхта, яка сюди заходить, має залишити по собі малюнок-графіті, яких за багато років зібралося надзвичайна кількість — понад 10 тис. Найстаршим вже понад 20 років. Це свого роду історія у малюнках, адже на кожному зафіксовано назву яхти, її рідне місто та імена членів команди.

Також в місті Орта знаходиться відоме яхтсменське кафе Пітер Кафе Спорт, яке відкрилося ще у 1918 році. Ним управляє вже третє покоління однієї родини. Окрім їжі та напоїв кафе давало можливість морякам розміняти гроші, а також мало почтову філію, куди родичі могли надіслати лист. Сьогодні окрім різних цікавих артефактів в ньому існує найбільша приватна колекція скрімшоу — гравіювання на іклах кашалота. І оскільки вбивство їх вже заборонено, то і колекція більше не поповниться.

На Фаялі сталося одне з найбільших вивержень вулкану в історії Азорських островів у 1957 році, яке тривало 13 місяців. Результатом стало розширення території острова на 2,5 км² поряд із селищем Капелла. Через стихійне лихо США почало видавати азорцям візи. Приблизно 1,5 тис. осіб іммігрували. Наразі в Америці є досить велика азорська діаспора.

До списку головних туристичних активностей також входять відвідини печери Алгар-ду-Карвау, що знаходиться в жерлі стародавнього вулкана на Терсейрі, у ній живуть ендемічні та рідкісні види рослин і тварин.

У місці Понта-да-Феррарія на острові Сан-Мігель є маленька скеляста бухта, де зустрічаються холодна вода Атлантики та гаряча термальна вода, що б’є з-під землі. Купання тут схоже на контрастний душ.

На вулкані Фогу існує водоспад з теплою водою та трьома басейнами для купання.

Поряд із містом Вілла Франко де Камбо у 1,5 км від берега знаходиться ненаселений вулканічний острів з кальдерою ідеальної круглої форми, її діаметр 150 м та глибина 20 м.

Цікаві факти:

• Головний аеропорт Азорських островів — Понта-Делгада на острові Сан Мігель. Більшість авіакомпаній світу прилітають сюди.

• Відмінною рисою столиці є бруківка, яку викладають в гарні узори.

• Неофіційна назва острова Сан-Мігель — зелений острів, оскільки він являє собою величезні парки та пасовища.

• Тут зберіглася частина реліктового лісу, який охороняється Євросоюзом.

• Це найбільш екологічно чисте місце Європи. На островах взагалі немає великих виробництв.

• Тут мешкає 411 ендемічних видів тварин, птахів і рослин.

• У 1995 році Азорські острови отримали премію ЄС за збереження первозданної природи та розвиток екологічного туризму.

• На Азорах взагалі немає отруйних і небезпечних видів тварин та комах. Також острови знаходяться поза зоною великих епідемій.

• Через високу вологість тут багато плісняви.

• Завдяки великій кількості гейзерів на островах активно розвивається геотермальна енергетика.

• Без машини на островах нікуди. Пам’ятки розкидані островами, а найкращі готелі знаходяться у віддалених від міст місцях.

• На островах добре розвинена інфраструктура, у великих містах є супермаркети великої португальської мережі Continente. Також тут є швидкий та якісний інтернет.

• Центральне опалення на архіпелазі відсутнє, через теплий клімат.

• Погода дуже мінлива, тому азорці не покладаються на синоптиків.

• На Азорах розвинений зелений туризм. Саме тут є шанс пожити на справжній фермі з коровами, ослами та парним молоком вранці, переобладнаній на гестхаус.

• Корови живуть прямо на пасовищах через теплий клімат.

• Через вулканічне походження земля на Азорах насичена сульфатами, які є добривом. Тому це місце ідеальне для ведення сільського господарства.

• Тут практично немає злодіїв. Можна спокійно залишати речі на пляжі.

• Воду на Азорах можна пити з-під будь-якого крана.

• Місцевий коров’ячий сир у шайбах — це найлокальніша їжа з усіх можливих, адже корів тут рівно стільки ж, скільки людей. Сир екологічно чистий, без ГМО, 100% фермерський продукт.

• Пісок тут має темний колір через вулканічне походження.

Джерела: panukraine, visitportugal, 34travel, vokrugsveta, wikiway, habr, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram