Новини
3 Жовтня 2021
949

Аватар по-японськи: Люди з обмеженими можливостями “живуть” життям роботів

В японському кафе роботами керують співробітники, яким здоров’я не дозволяє покинути квартиру

У Токіо відкрився незвичайний заклад громадського харчування — Dawn Avatar Robot Café. Офіціантами тут працюють андроїди, але не це робить кафе унікальним. Власник вирішив підтримати людей з обмеженими можливостями, і залучив їх як операторів, які координують діяльність роботів, пише Dawn.

Японія вже давно використовує робототехніку в усіх сферах життя. Широку популярність здобула готельна мережа, де практично всі посади обіймали роботи. Спочатку екзотика приваблювала безліч постояльців, але згодом з’ясувалося, що машини швидко застарівають і не справляються з поточними викликами.

Спочатку відкрити Dawn Avatar Robot Café планувалося торік, одночасно з паралімпійськими іграми. Змагання були перенесені на 2021 рік, і кафе через пандемію теж розпочало свою роботу в повному режимі тільки цього літа.

Автором концепції став генеральний директор компанії Кентаро Йошіфудзі (Kentaro Yoshifuji), який в дитинстві багато хворів і роками не залишав лікарню. Переживши це вимушене ув’язнення, він зрозумів, як важко в такій самій ситуації людям з хронічними обмеженнями основних життєвих функцій.

Кентаро запропонував їм життя в образі “аватарів”: керуючи роботами дистанційно, такі співробітники отримують можливість спілкуватися з людьми, допомагати їм, отримувати нові враження і пересуватися, хоч і віртуально.

Штат кафе укомплектований двадцятьма роботами OriHime-D різних розмірів: мініатюрні розміщені на столах, а 120-сантиметрові моделі переміщаються залом, зустрічають і проводжають гостей. Вони оснащені мікрофоном, динаміком і відеокамерами, що дозволяє їм приймати замовлення і відповідати на питання.

Операторами є близько 50 осіб з обмеженими можливостями, які живуть не тільки у Японії, але й за кордоном: головний критерій — володіння японською мовою. Цифрова панель дозволяє управляти OriHime-D за допомогою руху очей, завдяки цьому операторами працюють навіть люди, які не здатні рухати руками.

В інтерв’ю співробітники Dawn Avatar Robot Café розповідають, що надзвичайно раді такій роботі: крім додаткових грошей, це заняття позбавляє почуття самотності та ізоляції. Кафе адаптовано для відвідувачів з обмеженими можливостями, і багато хто з них із задоволенням розмовляють з віртуальним офіціантом не тільки про меню, але й про погоду, політику та інші цікаві питання.

Згідно з японським законодавством, кожна компанія повинна мати не менше 2,3% співробітників з-поміж людей з обмеженими можливостями.

Investory News раніше писали про історії з “життя” японських роботів, які не змогли досконало замінити людину. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram