Драйв
14 Серпня 2021
2 226

Як звільнити робота-гуманоїда: Історії з “життя” японських техпрацівників

Замінити людину роботу виявилось складно

Фото: Gabriel Bouys/AFP/Getty

У 2014 році японська компанія SoftBank Robotics представила чарівного робота типу гуманоїд/андроїд, на ім’я Pepper (“Перець”). Апарат у 1,2 м на зріст і масою близько 28 кг вміє розпізнавати емоції на основі аналізу виразів обличчя і тонів голосу, що робить його універсальним помічником у безлічі сфер діяльності людини.

Дотепер він працює секретарем у декількох офісах у Великій Британії, де він ідентифікує відвідувачів, відправляє колегам оповіщення та подає напої. Його можна зустріти в низці аеропортів світу, банках, магазинах, медичних установах — один раз “Перці” навіть виступали чірлідерами на бейсбольному матчі разом із роботами Boston Dynamics.

До червня 2021 року було вироблено 27 тис. примірників, але SoftBank призупинив виробництво: попит все ж виявився нижчим за прогнозований. Одночасно від клієнтів надходять повідомлення про невдоволення пристроєм, і один з найяскравіших прикладів навела компанія Nissei Eco Co.

На одній із презентацій компанії сподобалася ідея, що гуманоїд, одягнений в одяг священнослужителів, може співати буддійські сутри, і вона вирішила купити його для свого похоронного підрозділу.

В Японії через старіння та скорочення чисельності населення падає попит на послуги буддійських священників, і багато хто з них полишив свій пост. Таким чином, якщо до якихось похорон знайти священника не вдається — його місце може посісти Pepper. Це навіть вигідно: такий ритуал буде коштувати 50 тис. єн ($450) проти 240 тис. єн ($2200) в разі класичного варіанту.

Купивши робота (зараз SoftBank не вимагає відразу заплатити за нього повну ціну $1790, а пропонує план із щомісячним платежем обсягом $360), Nissei Eco розпочала його навчання. Планувалося, що апарат також буде здатний проводити ритуали, які підходять для представників інших релігій. Однак від цих ідей довелося відмовитися, і бюро повернуло Pepper виробнику.

Робот постійно виходив з ладу: плутався у священних текстах і не тільки не зчитував емоції людей, але й не розрізняв їх обличчя. Не повідомляється, чи пробувала компанія інші пристрої, якщо в такій ситуації мова йшла про бракований екземпляр, проте відомо, що контракт з SoftBank був розірваний. Раніше також надходила інформація про заворушення, які милий робот вчинив в одному з будинків для літніх.

Такі ж помилки робили роботи, якими замінено обслужний персонал в японських готелях, і вони теж були звільнені.

На фото: готель Henn-na/Huisten Bosch

Роботизований готель під назвою Henn-na (в перекладі — “Дивний готель”) був створений на території тематичного парку Huis Ten Bosch у місті Сасебо, префектура Нагасакі. У наші дні в Японії працює вже шість таких готелів, зокрема в Токіо. У кожному з них — близько 100 номерів і 10 співробітників (менше не дозволяється за законом); решта персоналу — це роботи.

На стійці реєстрації постояльців зустрічає миловидна жінка-актроід: вона працює з постояльцями, що говорять японською. Закордонним мандрівникам допомагають портьє-динозаври, які володіють англійською, китайською та корейською мовами. Носії, прибиральники та персональні помічники — теж роботи різних модифікацій.

Однак ідея виявилася невдалою: туристи повідомили, що роботи їх дратують, і вони хотіли б на їх місці бачити живих співробітників.

Оператор готельної мережі, холдинг H.I.S., підсумовував найбільш поширені скарги клієнтів. Виявилося, що носії швидко намокають під дощем і виходять з ладу, але навіть повністю працездатні, вони погано переміщуються між поверхами та наштовхуються один на одного.

Штучний інтелект андроїдів та інших роботизованих помічників дуже поступається програмам, що є в кожному мобільному телефоні: так, роботи виявилися не здатні порадити найближчі пам’ятки або дорогу в аеропорт. Безглуздими виявилися і “навички” співробітників стійки реєстрації — постояльцям доводиться самим копіювати документи.

Найгірший стан справ у мініроботів Чурі й Тапіа, розміщених у номері готелю. До їх завдання входять відповіді на основні питання, які можуть з’явитися у гостей, але їх програмне забезпечення дуже застаріло. Вони сприймають хропіння як мову і можуть по кілька разів за ніч розбудити людину, уточнюючи його “нечітке питання”.

Не виходить у них і розпізнати різні акценти. Один із постояльців розповів, що так і не зміг знайти спільну мову з Чурі й вирішив зателефонувати на стійку реєстрації, але виявив, що в номері немає телефону — за задумом, весь зв’язок повинен здійснюватися через робота-помічника. Тоді турист скористався своїм мобільним телефоном за тарифом в роумінгу, характеризуючи ситуацію як абсурдну.

Фото: Shizuo Kambayashi/Associated Press

Тепер H.I.S доводиться чимраз частіше запрошувати майстрів з ремонту роботів. Визнавши це, холдинг вирішив змінити концепцію надсучасних готелів.

Першопроходець, готель в Сасебо, налічує 243 роботи — і половина з них буде “звільнена”: на їх місце прийдуть живі люди. Потім “зворотна модернізація” торкнеться інших готелів Henn-na. Але цю невдачу компанія називає експериментом: від планів з відкриття аналогічних місць розміщення у всій Японії та навіть у всьому світі власник відмовлятися не збирається.

У нових роботизованих готелях будуть враховані всі помилки й побажання клієнтів, а термін життя швидко застарілих роботів буде скорочений.

Джерела: Boston Dynamics, Nissei Eco Co, cnbc tv 18, WSJ, Nikkei Asia, Daily Star

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram