Новини
16 Березня 2020
1 195

Аптечка за $5 тисяч: Одні заробляють на паніці, інші сприяють боротьбі з вірусом

Або чому на онлайн-платформах Amazon та eBay спекуляція медикаментами точно вже не пройде

Американець скупив велику кількість санітайзерів і цим хотів заробити на паніці навколо коронавірусу. Однак, отримав бан від Amazon за спекуляцію, повідомляє The New York Times.

На наступний день, 1 березня 2020 р., після новин про першу смерть в США через коронавірус Covid-2019, брати Метт і Ноа Колвін вирушили в довколишні магазини, щоб купити санітайзер. Вони обійшли магазини Dollar Tree, Walmart, Staples і Home Depot та скупили в них всі засоби для дезінфекції рук — близько 17,7 тис. штук.

Метту Колвін вдалося продати на Amazon близько 300 пляшок за $8-$70. За даними видання, це в кілька разів перевищувало їх вартість.

Ще раніше, в лютому 2020 р., Колвін за $3,50 скупив 2 тис. наборів від пандемії у ліквідованої компанії. У набір входили 50 масок, чотири санітайзера і термометр. Він перепродав їх на eBay за $40-$50. Загальний прибуток Колвін не розкриває, але називає його солідним.

На наступний день Amazon заблокувала кількох продавців, зокрема й Колвіна, за спекуляцію санітайзером, антибактеріальними серветками та медичними масками, а eBay заборонила продаж таких товарів на своєму майданчику.

В Amazon розповіли виданню, що за останній час компанії довелося видалити сотні тисяч оголошень і заблокувати тисячі продавців за завищення цін на фоні поширення коронавірусу. На eBay, Walmart та інших платформах продавці також намагаються заробити на фоні паніки.

Як пише NYT, зараз дезінфектор на Amazon коштує не менше $50. Закони багатьох штатів забороняють завищувати ціни під час надзвичайних ситуацій. Так, каліфорнійське законодавство про ціноутворення забороняє продавцям збільшувати ціни більш ніж на 10% в режимі надзвичайного стану, а в Нью-Йорку не можна надмірно завищувати ціни.

Через побоювання, пов’язаних з поширенням коронавірусу та введенням карантину в ряді країн світу, деякі люди вирішили запастися товарами першої необхідності й особистою гігієною.

Попит виріс не тільки на харчові продукти, а й на інші предмети, пов’язані зі здоров’ям і медициною, до того ж не тільки захисні маски, пише Bloomberg.

Інтерес підвищився, наприклад, до аптечки з вогнетривкого матеріалу з гаджетами в стилі Джеймса Бонда, яка коштує $4995. Вона включає, крім ліків, також сонячну панель, спальні мішки, фільтр для води, рідкісні респіратори N95, ліхтарик і навіть плитку шоколаду та набір для покеру.

“Полки на складах майже спорожніли. Наявність необхідних інструментів і витратних матеріалів може неймовірно полегшити занепокоєння”, — говорить засновник компанії-виробника аптечки Preppi Райан Кульман. За інформацією видання, продажі набору тільки за першу половину березня зросли на 5000% у порівнянні з лютим.

Компанія Hammacher Schlemmer&Co пропонує купити гаджет для дезінфекції повітря, який знищує віруси, цвіль і мікроби за $399,95. Компанія стверджує, що використовує технологію, схожу на ту, що застосовує NASA.

Спочатку компанія позиціювала пристрій в першу чергу як спрямований на боротьбу зі цвіллю, хоча для боротьби з вірусами воно теж було призначене. Але після того, як компанія додала слово “вірус” в опис, продажі зросли на 500%.

“Ми посилили заголовок, щоб допомогти покупцям з пошуком. І це перетворилося в бум. Усім потрібен очищувач повітря в будинок. Навіть більше, ніж один”, — заявила віце-президент компанії з маркетингу Енн-Мері Резник.

“Пов’язані з коронавірусом витрати частіше зустрічаються серед клієнтів з високими доходами”, — цитує Bloomberg інвестиційну компанію Stifel, Nicolaus & Co.

Вони готові купувати дезінфектор для рук за $12, і зараз його не знайти. Наприклад, на Amazon товар недоступний. “Це невелике божевілля”, — прокоментувала агенції засновник і гендиректор компанії Touchland Андреа Лісбон. Вона розповіла, що тільки повернулася з заводу компанії в Мексиці, який збільшує виробництво для того, щоб доставити замовлення 25 тис. осіб, які записалися в чергу.

Крім того, Bloomberg згадав персональний очищувач повітря за $149,95, який, як стверджує продавець, усуває віруси. А також спальний мішок із запатентованої антимікробної тканини, яка вбиває майже 100% бактерій, грибів і вірусів за $99,95.

А от Louis Vuitton Moët Hennessy використає свої заводи для виготовлення антисептиків, щоб побороти дефіцит товару у Франції через спалах коронавірусу.

У компанії заявили, що безкоштовно доставлять свої антисептики органам охорони здоров’я.

Тож, з 16 березня заводи, на яких зазвичай виготовляють парфуми та косметику для Christian Dior та Givenchy, вироблятиме антисептики.

“Ми виготовлятимемо антисептики стільки часу, скільки буде потрібно”, — заявили у LVMH.

Нагадаємо, Благодійний фонд мільярдера Білла та Мелінди Гейтс оплатив 15 тис. лікарських молекул (активні інгредієнти сучасних противірусних препаратів), які можуть стати основою ліків проти коронавірусу. Їх придбали у науково-дослідного інституту Скріппса в Каліфорнії, який володіє великою колекцією подібних зразків.

А от Світовий банк направить $12 млрд невідкладної допомоги на боротьбу з коронавірусом у найбідніших країнах світу. Також, СБ допоможе країнам, що розвиваються зміцнити систему охорони здоров’я, зокрема поліпшити доступ до медичних послуг для захисту людей від епідемії, посилити епіднагляд за хворобами.

Як писали раніше Investory News, через фінансові побоювання на фоні коронавірусу поведінка міленіалів змінюється більш різко, ніж у будь-якого іншого покоління: вони стають найбільш заощадливішими за інші покоління.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram