Соцмережі
9 Грудня 2019
998

Алекс Ліссітса: Що таке фругалізм або економні люди

До 40 років економте та інвестуйте, а потім — подорожуйте

Мені подобається спілкуватися з молодими людьми, адже так краще розумієш ті тренди, які є на ринку, не лише у споживанні продуктів харчування, але, насамперед, поведінкові тренди. Від молоді залежить наше майбутнє. Те, що ми будемо робити через 10, 20, або ж 30 років, зараз знаходяться в руках тих хлопців і дівчат, яким нині до 25 років.

Нещодавно під час польоту з Києва до Мюнхену познайомився з одним хлопцем. Йому 22 роки. І він є прихильником так званої теорії фругалізму.

Що це таке? Хто такі фругалісти і в чому полягає сенс цієї течії, яка захопила всю Європу і прийшла, яке усе модне, з США?

Отже, це економні люди. Вони ставлять планку працювати не більше, ніж до 40 років (деякі і до 30), мати здоровий баланс між видатками та прибутками, ну, і мають ряд правил.

Так от, правила полягають у тому, аби з першого робочого дня контролювати видатки, споживати лише те, що дійсно треба, не купувати нові речі, використовуючи старі, і загалом не купувати нічого зайвого, а також до 70% відкладати на майбутнє.

Економити абсолютно на всьому: відмовитися від використання власного авто, жити у простих умовах, не купуючи нерухомість, купувати найдешевші продукти харчування, що для мене, як для аграрія, важливо розуміти, куди ця течія рухається.

Фругалісти відмовляються від споживання алкоголю, куріння. Вони прагнуть відмовлятися від походів в ресторани, гучних вечірок, святкувань, заради того, щоб у майбутньому жити не працюючи.
Але головне, що усі гроші, які вони відкладають, вони інвестують. Вони інвестують в абсолютно різні проекти: хтось вкладається в акції, хтось займається купівлею та продажом продуктів для Amazon, тощо.

Що це значить для нас і для економіки у цілому?

Як я вже зазначив, для сільського господарства це може бути великим викликом у майбутньому, адже споживання буде поміркованим і певні продукти зникнуть з поличок магазинів. По-друге, переоцінка цінностей призведе до появи нових товарів. Ну, і по-третє, якщо у людей після 30 чи 40 буде багато вільного часу, то його треба десь проводити і це скоріш за все буде туризм.

Тому, очевидно, в майбутньому саме туризм стане тим напрямком у бізнесі, який розвиватиметься шаленим темпом.

Але туризм буде іншим. Споживачу потрібно буде дати не лише зовнішню оболонку, показавши архітектуру, а й наповнити перебуванню в тому чи іншому місці внутрішнім змістом, це можуть бути філософські зустрічі, інвестиційні форуми, або ж медитація. Але галузь туризму розвиватиметься найшвидше.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram