Новини
4 Січня 2024
332

Міноборони заощадило на тилових закупівлях понад 3,5 мільярда

Цю суму зекономлено за чотири місяці

Міністерство оборони завершило реформу закупівель тилового майна. Відтепер всі функції тилових закупівель перейдуть до “Агенції закупівель у сфері оборони” (ДП “Державного оператора тилу”). Відтак, за чотири місяці Міноборони заощадило на тилових закупівлях понад 3,5 млрд грн.

“Щоб не перервати своєчасне постачання тилового майна до ЗСУ у перехідний період, впродовж останніх місяців Міноборони продовжувало самостійно укладати відповідні угоди з урахуванням принципів прозорості, якості та економії бюджетних коштів. Майже 100% тилових закупівель вийшли на Prozorro.

Загалом за період з 6 вересня до 31 грудня укладено 186 договорів на суму понад 17 млрд грн”, — сказано в повідомленні Міноборони.

Щодо харчування, то за вказаний період Міноборони провело 39 закупівель за спрощеною процедурою на суму понад 10 млрд грн. Потенційні постачальники подали 263 пропозиції. Міноборони відібрало 26 компаній (раніше було 10). Завдяки конкуренції зменшилась вартість харчування військовослужбовців.

Результат – на перший квартал 2024 року усі військові забезпечені харчуванням, водою та посудом.

“В Одеській та Вінницькій області торги ще тривають — деякі компанії намагаються їх зірвати. Але на харчування бійців це не вплине. У випадку, якщо договори вчасно не укладуть, продукти постачатиме компанія-переможець із сусідньої області”, — пояснили в Міноборони.

Стосовно пально-мастильних матеріалів, то за аналогічний період Міноборони уклало 51 договір на суму понад 5,5 млрд грн. Це 93,5 тис. тонн пально-мастильних матеріалів, зокрема 18 мастил за стандартами НАТО. Все отримано в повному обсязі.

Речове забезпечення: за аналогічний період Міноборони уклало 99 договорів на суму понад 3,2 млрд грн (зокрема, 14 договорів на засоби індивідуального захисту — бронежилети, шоломи, навушники) на суму 1,7 млрд грн. Близько 91% майна вже закуплено.

Також уперше Міноборони:

• придбало 50 тис. комплектів жіночої форми. У 2024 році її вже видаватимуть;

• закупило 100 тис. електричних грілок (а також 300 тис. хімічних);

• придбало та отримало 15 тис. активних навушників (навушники для захисту військовослужбовців під час потужних вибухів).

Загальна економія за всіма закупівлями — понад 3,5 млрд грн (приблизно 20% від запланованої суми на закупівлі).

Загалом у 2023 році для тилового забезпечення Збройних Сил Міністерством оборони було закладено 97 млрд грн. Контракти укладені на усі 100% бюджету.

Надалі всі функції тилових закупівель перейшли до “Агенції закупівель у сфері оборони” (ДП “Державного оператора тилу”).

Раніше Investory News писали, що на 2024 рік зменшено потребу в зовнішньому фінансуванні до $37,3 мільярда.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram