Соцмережі
14 Липня 2019
1 337

Олександр Саєнко: Необґрунтована паніка Укренерго

Ціна на електроенергію для промисловості поступово знижується

Заяви «Укренерго» про 30% зростання цін на електроенергію для промисловості через запуск прозорого ринку як мінімум не коректні.

Дані, на яких базуються ці висновки – тимчасова пропозиція постачальника, яку не підтримали покупці. Причому ринок цю ситуацію миттєво відкорегував. «Пікова» цінова пропозиція була знижена до середньозваженої і знижується далі.

Якщо в абсолютних цифрах, то 1 мВт з 2375 грн подешевшав до 1599 грн, або на 33%, а буде ще дешевше – близько 1300 грн. Іншими словами, ціна електроенергії знижується, в нашому випадку загалом – від пікової майже на 45%!

А маніпуляції – річ шкідлива. Некоректні заяви можуть не тільки створювати зайвий клопіт на ринку, а й шкодити репутації. Особливо, якщо йдеться про таку чутливу сферу, як ринок електроенергії, який працює всього два тижні. Робити зараз будь-які висновки – чи то про ціни, чи то про обсяги споживання, чи то про інші аспекти – шкодити самим себе. Кому це потрібно?

Давайте почекаємо хоча б місяць-два, коли отримаємо балансуючі аукціони, реальні обсяги споживання, а потім подивимося, що прозорий ринок і похорон формул типу “Роттердам+” – був правильним кроком.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram