Думки
3 Червня 2021
2 811

Ґеро Декер: Банки мінус цифрові послуги

Один із керівників SAP Business Process Intelligence і співзасновник компанії Signavio — про те, чому хаотичне впровадження нових технологій гальмує розвиток банківської сфери

Пандемія COVID-19 пришвидшила диджиталізацію всіх галузей економіки. Банківська сфера не стала винятком. Під час кризи банки на 50% більше почали використовувати цифрові послуги, водночас 71% користувачів у всьому світі користуються такими послугами щотижня.

Пандемія лише остання серед проблем, які підштовхнули фінансові інститути запроваджувати інновації. Проте, на жаль, сьогодні нові цифрові технології нерідко не сприяють, а, навпаки, заважають розвиткові фінансової сфери.

Одна з проблем — непослідовна диджиталізація. Через те що банки впроваджують більше технологій, їхні інформаційно-технічні процеси стають складнішими, більш автоматизованими та, що вкрай важливо, відірваними від операційних бізнес-процесів, які мають лежати в їхній основі.

Silo (системи управління інформацією, які не можуть вільно обмінюватися даними з іншими системами управління) лише поглиблюють проблему. Якщо фінансовий інститут впроваджує технології, щоб автоматизувати процеси в головному офісі, як це впливатиме на його фронтофіси? Чи інтегрується нова технологія в загальний бізнес-процес? Дуже часто роботу з картування та проєктування навіть не починали, що й казати про завершення.

Ця невідповідність має основний та негативний вплив на характеристику, яка необхідна організаціям для процвітання в сучасному світі, — на гнучкість. Якщо банк не може швидко й масштабно впровадити нову технологію та інтегрувати її у свої бізнес-процеси, то він створює коктейль неефективності, який уповільнює розвиток.

Ця проблема стосується не лише банків. Вона поширюється на всю фінансову систему. Непослідовне впровадження нових технологій означає, що центральні банки та інші фінансові регулятори не можуть ефективно наглядати за банківською сферою та керувати її ризиками.

Карта, модель і моделювання

Головною проблемою є відсутність загального бачення. Обробна промисловість це усвідомила ще в 1960-х роках і налаштувала процеси так, щоб це не заважало контролю.

Банки, хоч і працюють не з товарами, а з процесами, також мають використовувати такий підхід. Для цього вони мусять інвестувати у виявлення проблем, оптимізацію неефективних процесів та створення єдиного джерела інформації для самого банку й для органів регулювання.

Крім того, банки повинні змінити підхід до ІТ-процесів та надати більше прав відповідальним за це особам. Потрібно підвищити статус робочих груп, які супроводжують такі процеси, реорганізувавши їх і створивши відповідні умови для роботи. Регулятори спільно з банками повинні розробляти й впроваджувати найкращі практики, на які мають орієнтуватися фінустанови.

Сьогодні на банки з одного боку тиснуть центробанки, які вимагають прозорої діяльності, а з іншого — фінтехи, які обіцяють кращі, швидші та дешевші послуги. Пришвидшити інновації в банківській сфері допоможе ефективне керування процесами, яке дасть банкам змогу одночасно залишатися конкурентоспроможними та задовольняти вимоги регуляторів.

Джерело: The Business Times

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram