Новини
1 Квітня 2021
713

Знову $2 трильйони: Байден представив план оновлення економіки США

Тим часом Трамп знову допустив, що буде балотуватися у 2024 році

Президент США Джо Байден представив свій план оновлення економіки США після пандемії. Загальна вартість всіх задуманих ініціатив становить $2,25 трлн. Їх планують витратити за вісім років — це два президентські терміни, пише Bloomberg і називає пакет наймасштабнішим проектом після інвестицій у космічну програму в 1960-х роках. Тож:

• $621 млрд Білий дім планує направити на транспортну інфраструктуру, фактично подвоївши поточні витрати федерального бюджету. Адміністрація США планує оновити мости, дороги, порти й аеропорти, розвивати електричний транспорт.

• $650 млрд хочуть витратити на підвищення якості життя в американських будинках. Понад $111 млрд — на оновлення систем подачі питної води, $100 млрд — на розширення широкосмугового інтернету і розвиток електромереж, $137 млрд — на будівництво й модифікацію доступних шкіл.

• $580 млрд закладені на оновлення американської промисловості. З них $180 млрд виділили на науково-дослідні та конструкторські роботи. Bloomberg називає це “дуже не оборонною програмою досліджень і розробок в історії”. $300 млрд спрямують безпосередньо на промисловість, а ще $100 млрд — на програми кар’єрного розвитку і професійної перепідготовки.

• $400 млрд планують витратити на соціальну програму догляду за хворими та людьми похилого віку, а також за американцями з обмеженими фізичними можливостями.

Оплатити всі зазначені плани й витрати планують шляхом підвищення податків — в першу чергу, податку на корпорації. У 2017 році попередній президент Дональд Трамп знизив його з 35% до 21%. Тепер нова адміністрація США хоче його знову підвищити на третину — до 28%.

Згідно з планом, всі витрати на нього окупляться податками за 15 років, повідомляли джерела The Washington Post і CNBC.

Профінансувати “нацпроекти” хочуть також шляхом боротьби з виведенням прибутку американських компаній в офшори.

Мінімальний податок на світовий прибуток корпорацій хочуть підняти до 21%. Bloomberg в середині березня писав, що Байден запланував найзначніше підвищення податків у США за 28 років — з часів Білла Клінтона.

Це тільки перша з двох частин масштабної ініціативи Байдена. Прес-секретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі анонсувала внесення другого пакету пропозицій протягом декількох тижнів. Джерела Bloomberg говорять, що це станеться в середині квітня.

Другий пакет буде більш соціальним: торкнеться питань освіти, охорони здоров’я догляду за дітьми, продовження податкових послаблень за народження дитини та оплачуваних відпусток за сімейними обставинами або через хворобу. Загальний обсяг двох пакетів може досягти $4 млрд, і поки незрозуміло, чи будуть обидва пакети проводити через Конгрес одночасно або по черзі, помітила агенція.

Тим часом, невгамовний Дональд Трамп вкотре допустив можливість того, що він 2024 року знову буде балотуватися на пост глави держави. З цією заявою він виступив в інтерв’ю, витяги з якого опублікувала в середу, 31 березня, низка американських ЗМІ.

Питання колишньому американському лідеру під час свого шоу ставила дружина його сина Лара Трамп. Вона, зокрема, запитала екс-президента, чи є надія на те, що він знову буде балотуватися у 2024 році. “Ви можете сподіватися. Це я можу сказати. Ми любимо нашу країну. Ми повинні допомогти нашій країні”, — відповів Трамп.

За словами Трампа, його адміністрації, зокрема, вдалося домогтися успіхів у тому, що стосується політики щодо Ірану, КНДР і Китаю.

Нагадаємо, Дональд Трамп запустив сайт, призначений для комунікації зі своїми прихильниками. Ресурс дозволяє користувачам “поділитися своїми думками” з 45-м президентом США та його дружиною Меланією.

Як писали раніше Investory News, Конгрес США схвалив проект бюджету на 2021 фінансовий рік, а також пакет заходів зі стимуляції економіки країни на фоні пандемії коронавірусу після багатомісячних суперечок між республіканцями та демократами загальною сумою $2,3 трлн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram