Новини
22 Грудня 2020
1 037

$2,3 трильйона: Конгрес США прийняв тимчасовий бюджет на 2021 рік (Оновлено)

Більшості американцям, які постраждали від пандемії COVID-19, виплатять по $600

Конгрес США схвалив проєкт бюджету на 2021 фінансовий рік, а також пакет заходів зі стимуляції економіки країни на фоні пандемії коронавірусу після багатомісячних суперечок між республіканцями та демократами, повідомляє The Hill.

Після тривалих розбіжностей сторонам вдалося домовитися про прийняття заохочувальних заходів обсягом $900 млрд. Обидві палати Конгресу також взяли пакет законопроєктів про фінансування уряду обсягом $1,4 трлн.

Очікується, що чинний президент США Дональд Трамп незабаром підпише документи. Поки він підписав тимчасовий бюджет до 28 грудня.

Протягом декількох місяців у Конгресі США тривали запеклі суперечки між демократами та республіканцями про прийняття пакету заходів для допомоги громадянам у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Пакет допомоги передбачає щотижневі виплати обсягом $600 більшості американцям, а також додаткові виплати по $300 щотижня мільйонам людей, які втратили роботу під час пандемії. Термін дії виплат, які діють у країні, закінчується в суботу, 26 грудня, тепер їх продовжать до березня.

Програми підтримки незалежних і контрактних підрядників, а також тих американців, які довго залишаються без роботи, продовжуються до квітня.

$284 млрд виділять на доступні кредити малому бізнесу. Крім того, передбачені гроші для підтримки транспортної галузі (зокрема $15 млрд для авіакомпаній), шкіл ($82 млрд) та університетів, а також на постачання вакцини та їжі.

Спікер палати представників, демократ Ненсі Пелосі закликала законодавців підтримати законопроєкт, всупереч тому, що він не включає пряму допомогу для державних і місцевих органів влади. Вона сподівається, що допомога їм буде виділена в наступному році, коли обраний президент-демократ Джо Байден вступить на посаду.

Представник Республіканської партії Хел Роджерс, підтримав пакет допомоги, сказавши, що він “відбиває справедливий компроміс”. Як зазначає Reuters, нинішній законопроєкт про пакет допомоги стане останнім великим законодавчим актом (5593 сторінки), який приймає 116-е скликання конгресу, термін його повноважень закінчується 3 січня 2021 року.

Нові заходи підтримки стануть найбільшими після пакета, прийнятого в розпал першої хвилі пандемії: у березні влада США виділила на боротьбу з кризою $1,8 трлн. Тоді 70 млн американців отримали виплати обсягом $1200.

Перед президентськими виборами в листопаді палата представників, підконтрольна демократам, і Білий дім обговорювали ще один пакет на $2 трлн, однак не змогли досягти угоди з республіканцями в сенаті.

Фото: Reuters

Але Дональд Трамп несподівано заявив, що не підтримує прийнятий Конгресом напередодні законопроєкт, який передбачає $2,3 трлн допомоги держекономіці, бізнесу та громадянам США.

“Конгрес знайшов багато грошей для інших країн, лобістів, а також особливих інтересів — одночасно пропонуючи мінімум для американців, які цього потребують”, — заявив Трамп.

Він висловив невдоволення рішенням законодавців направити десятки й сотні мільйонів доларів іншим країнам, тоді як для звичайних американців передбачені тільки чеки по $600.

“Я прошу Конгрес внести зміни в цей законопроєкт і збільшити ці сміховинно жалюгідні $600 — до $2000 або до $4000 для сімейної пари”, — заявив Трамп.

Він також зазначив, що вимагає від Конгресу “негайно позбутися марнотратних і непотрібних пунктів” в прийнятому законодавстві або відправити йому на підпис інший проєкт закону.

Нагадаємо, влада США додасть десятки найбільших китайських фірм, зокрема провідного виробника мікросхем Semiconductor Manufacturing International Corp, до свого “чорного списку”. Американським інвесторам з кінця наступного року буде заборонено купувати їх акції.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram