Новини
26 Червня 2021
743

Знайдено недорогий спосіб позбавити мегаполіси від перегрівання

Учені створили стратегію охолодження міста з використанням відбивальних поверхонь

Температура у містах, як правило, на декілька градусів вища, ніж у сільській місцевості: це явище називається “ефект міського теплового острова” (UHI). У місті зазвичай на 2-4°C тепліше. Це відбувається тому, що міська інфраструктура, особливо тротуари, поглинають багато тепла, якщо порівнювати з природними рослинними поверхнями, повідомляє Hightech.

Через теплове забруднення місцеві жителі часто купують кондиціонери та витрачають воду, також аномально висока температура створює загрозу для здоров’я.

Один зі способів знизити температуру, це використовувати так звану сіру інфраструктуру: для цього потрібно покрити спеціальною плівкою або розчином непроникні поверхні: стіни, дахи й тротуари, щоб вони не нагрівалися так сильно.

“Типові міські поверхні мають сонячне відбиття або альбедо в 0,20, одиниць. Це означає, що вони відбивають лише 20% сонячного світла та поглинають до 80%. А ось спеціальне покриття можна спроєктувати так, щоб воно відбивало 30-50% або більше”, — йдеться у повідомленні.

Наприклад, в Лос-Анджелесі вже використовують світловідбивальні покриття на основних вулицях, проте у глобальному масштабі це може дорого коштуватиме.

Дослідники використовували обчислювальну модель гідродинаміки, щоб знайти способи знизити витрати та збільшити відбивну здатність міських поверхонь. Так автори запропонували наносити спеціальне покриття тільки на половину міста.

Вибрані поверхні, за словами одного з авторів роботи Сушобхан Сена, повинні перебувати вище основного напрямку вітру. Бар’єр з холодних поверхонь охолоджуватиме тепле повітря, а він своєю чергою пошириться на решту міста. Така стратегія, вважають автори, може заощадити кошти та домогтися бажаного ефекту охолодження.

Раніше Investory News писали, що високі будівлі мають ключове значення для підвищення якості життя зі зростанням міського населення у світі. Однак міста не повинні захоплюватися хмарочосами. Детальніше тут.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram