Новини
3 Лютого 2020
1 112

ЗМІ: Віктор Пінчук продає газовий бізнес (Оновлено)

Однак у Geo Alliance та прес-службі Пінчука не відповіли на запити щодо продажу

Віктор Пінчук та мільярдер Іен Тейлор готуються продати газовидобувну компанію Geo Alliance. Про це повідомляє Економічна правда (ЕП).

Виходити з Geo Alliance український олігарх буде разом зі своїм партнером по цьому бізнесу — нідерландською групою Vitol мільярдера Іена Тейлора. Vitol — найбільший світовий трейдер вуглеводнів, тому його відхід з українського ринку — негативний сигнал потенційним інвесторам України.

Geo Alliance розробляє 16 родовищ. Формування групи почалося у 2004 р. У 2012 р. 25% акцій Geo Alliance викупив Vitol Group (Нідерланди) — найбільший нафтовий трейдер у світі, чия мінімальна річна виручка складає $150 млрд. У 2017 р. Vitol наростив свою частку в Geo Alliance до 50%.

“Для обох сторін Geo Alliance грав роль вхідного квитка на український газовий ринок”, — пише видання.

За інформацією ЕК, в період президентства Петра Порошенка структури Vitol самостійно, без компаній Пінчука, брали участь в конкурсі уряду на право розробки Юзівської ділянки вуглеводнів площею 7,9 тис. кв. км, але програли. Структури EastOne в той же період цікавилися покупкою газодобувної компанії Куб-газ, але поступилися її Burisma Holdings Миколи Злочевського.

За словами співрозмовника видання на ринку, Geo Alliance продається за погодженням з Vitol, тобто мова йде про продаж 100% газового бізнесу. Джерело додало, що у Пінчука оцінюють Geo Alliance в $300 млн, але в Vitol, як і на всьому вітчизняному ринку, цю ціну вважають відверто завищеною.

У Geo Alliance і прес-службі Пінчука не відповіли на запити ЕП.

При цьому один із бізнес-партнерів Віктора Пінчука, який побажав залишитися неназваним, в розмові з ЕП спростував інформацію про продаж Geo Alliance. За його словами, цю інформацію він отримав від Пінчука.

Як писали раніше Investory News, український бізнесмен Олександр Ярославський купує банк “Кредит-Дніпро”, який належить бізнесменові Віктору Пінчуку. В East One, яка управляє активами Віктора Пінчука, цю інформацію не підтвердили, але і не спростували.

Згодом, стало відомо, що інформація про продаж газодобувної компанії Geo Alliance, опублікована виданням Економічна правда, є вигадкою і не відповідає дійсності, заявили в прес-службі групи EastOne Віктора Пінчука.

“Згідно з комунікаційної політики, ми публічно сповіщаємо як про покупки, так і продажах активів. В іншому випадку, акціонери Geo Alliance зробили б публічна заява щодо продажу компанії”, — сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Міжнародна компанія Interpipe Holdings, бенефіціаром якої є український бізнесмен Віктор Пінчук, заявляла, що випустить облігації на $309,19 млн. Викупити частину нових паперів Interpipe Holdings планує до 2023 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram