Новини
13 Травня 2019
733

Збитки Росії від брудної нафти можуть досягати $435 млн

Фінансові втрати спричинило пошкодження обладнання та недоотриманий прибуток

Фото: www.gettyimages.com

Загальний збиток від забруднення нафти, яке сталося в нафтопроводі “Дружба”, може коштувати Росії від $271,3 млн до $435,3 млн, повідомляють російські ЗМІ.

Так, за інформацією голови концерну “Білнафтохім” (володіє НПЗ “Нафтан” і Мозирським НПЗ) Андрія Рибакова, транзит нафти по території Білорусі в напрямку Польщі, Німеччини та України у 2018 році коштував $0,84 за перекачку 1 тонни на 100 км. “Плата за весь маршрут могла скласти 15,96 $/т”, – зазначив він. Таким чином загальний збиток недоотриманого виторгу підприємства, що знизило випуск нафтопродуктів у зв’язку із потраплянням неякісної нафти, склав $100 млн.

За даними головного інженера “Гомельтранснафта Дружба” Андрія Вериго після аварії
пропускна здатність нафтопроводу може скоротитися до 40 млн т. через що транзитна держкомпанія може недоотримати близько $142 – $300 млн.

Як повідомили у Мозирському НПЗ, через неякісну нафту на шести установках пошкоджено теплообмінні трубки повітряного холодильника ХК-105. “За експертними оцінками, такі трубки коштують 3,5 млн рублів кожна. В цілому це близько $323 тис”, – цитують представників компанії ЗМІ.

Раніше Investory News писали, що російський суд заарештував чотирьох членів групи, яка постачала забруднену нафту в трубопровід “Дружба”, щоб приховати розкрадання сировини на суму не менше одного мільйона рублів ($15 тис).

Нагадаємо, що через погану якість російської нафти чотири країни: Словаччина, Білорусь, Польща та Німеччина припинили її транспортування. 25 квітня аналогічне рішення прийняла й Україна. О 21.43 за київським часом АТ “Укртранснафта” вимушена була тимчасово зупинити транзит нафти магістральним нафтопровідом “Мозир-Броди” (МН “Дружба”). 11 травня компанія повідомила про відновлення транзиту нафти до ЄС.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram