Новини
23 Червня 2020
892

Замглави Офісу президента став інвест-нянею для канадської гірничорудної Black Iron

Компанія сподівається, що підтримка української влади посприяє реалізації залізорудного проєкту

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква став інвестиційною нянею для канадської гірничорудної компанії Black Iron, яка реалізує проєкт зі створення нового залізорудного виробництва у Кривому Розі (Дніпропетровська обл.), повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Згідно з пресрелізом компанії, Black Iron сподівається, що нещодавня схвальна заява президента України Володимира Зеленського щодо проєкту Black Iron у рамках відносин з Канадою посприяє реалізації залізорудного проєкту”, – йдеться у повідомленні.

Компанія вважає, фраза глави держави “це питання майже вирішене”, скоріш за все, стосується нині позитивних переговорів між Black Iron, Міністерством оборони та іншими держорганами України щодо виділення землі під реалізацію Шиманівського залізорудного проєкту.

Як зазначив гендиректор Black Iron Метт Сімпсон, сильна та послідовна підтримка президентом Зеленським проєкту Black Iron дуже важлива, “оскільки вона надає компанії, а також її інвесторам упевненість у тому, що Шиманівський проєкт своєчасно отримає необхідні землі й дозволи для будівництва”.

“Заступник глави Адміністрації президента Ігор Жовква взяв на себе відповідальність, щоб стати “інвестиційною нянею” для Black Iron – офіційною роллю, що створена урядом України для підтримки іноземних інвесторів, аби особисто забезпечити виконання всіх завдань, які потребують підтримки з боку уряду України. Проєкт Black Iron розглядається різними урядовими відомствами як пріоритетний”, – зазначив Сімпсон.

Видання нагадує, що 21 червня, Володимир Зеленський констатував посилення економічних і політичних зв’язків української держави з Канадою. Глава держави зазначив, що економічні відносини між Україною та Канадою розвиваються в реальній площині, а не на словах. Й наголосив, зокрема, на розв’язанні проблем канадської компанії Black Iron, яка має намір інвестувати в будівництво гірничо-збагачувального комбінату у Кривому Розі.

Крім того Black Iron продовжує переговори з потенційними інвесторами, які проявляють великий інтерес до можливості фінансування значної суми у розмірі $452 млн, необхідної для будівництва першої черги Шиманівського залізорудного проєкту в обмін на забезпечення прав на залізорудну продукцію обсягом до 4 млн тонн на рік.

Термін окупності проєкту оцінюється у 2,9 року, запаси сировини – 411 млн тонн, термін служби проєкту – 17 років. Собівартість випуску 1 тонни ЗРС – $32,63.

На початку 2019 року Black Iron оголосила про підписання необов’язкового меморандуму про взаєморозуміння (MOU) з дочірньою компанією Glencore plc щодо проведення переговорів про будівництво підприємства з випуску концентрату на Шиманівському родовищі, згідно з яким Glencore внаслідок входу в капітал може забезпечити $180 млн, або 40% необхідних для першої черги будівництва.

Шиманівське залізорудне родовище оточене п’ятьма іншими чинними добувними підприємствами, зокрема залізорудним комплексом ArcelorMittal. Наявна інфраструктура, зокрема доступ до електроенергії, залізничних і портових об’єктів, на думку Black Iron, дасть змогу швидко реалізувати проєкт до стадії виробництва.

Раніше Investory News писали, що Black Iron з активами в Україні оголосила про намір здійснити без посередників приватне розміщення до 25 млн юнітів компанії за ціною 0,06 канадських доларів за штуку на суму $1,5 млн. Інвестиції планувалося спрямувати для реалізації проєкту будівництва підприємства з випуску концентрату на Шиманівському родовищі залізних руд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram