Новини
7 Серпня 2019
1 833

Законні преференції: Власники електромобілів отримають спеціальні знаки та місця паркування

Автівки на електродвигунах матимуть номерні знаки з зеленим кольором шрифту

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №10405, яким запроваджуються дорожні знаки для місць паркування і зарядки електромобілів, а також – зелені номера для електрокарів.

Підписаний президентом документ, який Верховна Рада прийняла 11 липня, зобов’язує міністерство внутрішніх справ, Мінекономрозвитку, Держслужбу з надзвичайних ситуацій і низку інших органів протягом шести місяців встановити нові вимоги до оформлення паркомісць для електрокарів. Зокрема, повинні бути введені дорожні знаки “Для електромобілів”, “Крім електромобілів”, “Станція зарядки електромобілів”.

Крім того, авто, не обладнані двигуном внутрішнього згоряння, отримуватимуть номерні знаки з зеленим кольором шрифту. Закон вступає в дію з початку наступного року.

Документ також передбачає штраф за зупинку або стоянку на місці для електромобілів розміром 340-510 грн і дозволяє поліції або інспекторам з паркування затримувати такі авто.

Як відомо, третій рік поспіль Україна знаходиться в топ-10 країн світу за темпами розвитку електромобілів. Для покупців електромобілів в Україні до 2022-го діє нульове мито та ПДВ при розмитненні, а також незначний акциз у кілька десятків євро.

Фото: Tesla

Станом на 1 липня 2019 р. в Україні зареєстровано понад 26 тис. електромобілів та гібридів, що на 56% більше, ніж у 2018 р. Серед них – 13,006 тис. авто з електродвигунами, та 12,504 тис. гібридів. Останнім часом темпи зростання пришвидшуються.

Як раніше писали Investory News, протягом червня в Україні зареєстровано 1238 одиниць легкових та LCV (легких комерційних) авто з електродвигуном. Це на 13% менше, ніж у травні й водночас на 16% більше, ніж було реєстрацій у квітні.

Станом на 1 липня 2019 р. лідером в частині легкових електрокарів залишається Nissan Leaf – 64% від загальної кількості придбаних авто. На другому місці BMW i3 – 5%, далі із 4% – Tesla Model S.

Також, стало відомо, шо американська компанія Tesla незабаром відкриє в Україні зарядні станції Supercharger. Про це свідчать оновлені дані з розширення мережі швидких зарядок бренду по всьому світу на мапі, розміщеної на сайті компанії.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram