Новини
15 Травня 2021
1 098

За останні 60 років п’ята частина Землі змінилася до невпізнаваності

Будь-які природні процеси впливають на кліматичну ситуацію

З 1960 року лісовий покрив Землі скоротився майже на мільйон квадратних кілометрів, а ось орні землі та пасовища збільшилися приблизно на таку ж площу, повідомляє Nature.

За словами географа з Університету Вагенінген Карини Вінклер, оскільки землекористування грає центральну роль у пом’якшенні наслідків зміни клімату, важливо вивчати, як воно змінюється та розвивається.

“Наразі рослини та ґрунт, особливо в тропічних лісах, поглинають близько 30% обсягу вуглецю, тому важливо відстежувати глобальні зміни ландшафту й спостерігати за балансом”, — наголошує експерт.

У новій роботі автори з’ясували, що з 1960 року загальний лісовий покрив Землі скоротився майже на мільйон квадратних кілометрів, водночас площі, покриті орними землями та пасовищами, збільшилися приблизно на стільки ж.

Однак такі глобальні цифри не показують відмінності між регіонами. Так, лісові площі на Півночі, в Європі, Росії, Східній Азії та Північній Америці збільшилися за останні 60 років, а ось втрати лісу на півдні та в країнах, що розвиваються були невиправдано високими.

Так, тропічні ліси вирубували для виробництва яловичини, цукрової тростини та сої Амазонії, олійних пальм у Південно-Східній Азії та какао в Нігерії та Камеруну.

Також дослідження показало, що близько 17% земної поверхні змінювали статус принаймні один раз з 1960 року.

Раніше Investory News писали, що Міністерство фінансів України пропонує в рази підняти податки на викиди CO2. Відомство ініціює поетапне підвищення у 10 разів до 2029 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram