Новини
7 Липня 2021
724

З турботою про клімат: Оренда одягу вважається екологічною альтернативою швидкій моді

Учені закликають купувати менше речей і носити їх якомога довше

Дослідники оцінили вплив на навколишнє середовище п’яти способів володіння та утилізації одягу, враховуючи оренду, перепродаж і переробку. Зазначається, що оренда одягу має найсильніший вплив на клімат з усіх і вважається екологічною альтернативою швидкій моді, йдеться у дослідженні, опублікованому в фінському науковому журналі Environmental Research Letters.

“Прихованими екологічними витратами оренди стали витрати на доставку й пакування”, — зазначають дослідники. Оренда передбачає транспортування речей між складом і орендарем. Хімчистка також шкідлива для навколишнього середовища.

За даними GlobalData, ринок оренди одягу виросте до £2,3 млрд до 2029 року. “Цей спосіб використання одягу просувають як можливе рішення екологічної кризи моди”,— пише The Guardian. У звіті Всесвітнього економічного форуму 2021 року йдеться про те, що галузь виробляє 5% світових викидів.

Згідно з дослідженням, багато сервісів з оренди одягу неправильно розуміють термін “економіка замкнутого циклу” — нібито це система, за якої одяг передається від людини до людини до того, як її можна буде віддати на переробку.

“Жоден керівник не хоче перебудовувати бізнес, але це саме те, що потрібно, аби стати “зеленими” — не доопрацювання, а повний перегляд, — зазначила Дена Томас, автор книги Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes. — Вони надто зосереджені на короткостроковій вигоді, щоб вкладати гроші в довгострокові переваги”.

На думку Томас, тільки регулювання може розв’язати цю проблему. “Жодна компанія в будь-якій галузі не стане добровільно нести збитки заради планети. Вони зроблять це, коли їх зобов’яже закон. Найбільша перешкода — жадібність”, — наголошує Дена Томас.

У новому дослідженні передбачається — якщо послуги з оренди змінять логістику, щоб вона стала більш безпечною для клімату, то оренда одягу з екологічної точки зору опиниться на одному рівні з перепродажем.

Найбільш раціональний спосіб використовувати одяг, за словами вчених, — це купувати менше речей і носити їх якомога довше.

Про секрети переробки старих речей та альтернативні матеріали для виготовлення нових можна прочитати в матеріалі “Нова екомода: Як виробники одягу намагаються покінчити із забрудненням навколишнього середовища”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram