Новини
13 Вересня 2021
713

Євросоюз закликав Україну підвищити податки на шкідливі викиди

Плата в Україні за викиди CO2 становить €0,15 за 1 тонну, в ЄС — понад €50

Фото: Ulet Ifansasti

Перекласти тягар фінансування декарбонізації на платників податків буде неправильним, тому владі України варто підвищувати податки для підприємств, що генерують шкідливі викиди. Про це посол Європейського Союзу (ЄС) в Україні Матті Маасікас заявив на організованій в межах конференції YES Brainstorming дискусії “Декарбонізація. Який шлях України?”, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Повинен платити забруднювач. Влада повинна сміливіше працювати з цим”, — зазначив посол. За його словами, плата в Україні за викиди CO2 становить €0,15 за 1 т, тоді як в ЄС — понад €50.

Своєю чергою віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина зазначила, що для бізнесу важливо отримати стратегію й уряд працює над власним українським “Зеленим курсом”.

Вона додала, що є чітке розуміння необхідності фінансових ресурсів для такого зеленого переходу, і це також один із пріоритетів уряду.

За словами міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Романа Абрамовського, Україні вже вдалося узгодити ідею Українського кліматичного фонду, подібного Фонду енергоефективності, з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), а до кінця вересня таке узгодження може бути завершено і зі Світовим банком.

Глава Мінекології зазначив, що цей фонд може акумулювати всі екологічні податки та плату за CO2, а МФО зможуть їх мультиплікувати, зокрема, ЄБРР каже про мультиплікатор 4-5 разів. Абрамовський підкреслив, що далі піде мова про зрозумілі проекти для фінансування коштом фонду.

Абрамовський також допустив, що одним з напрямків використання коштів фонду може стати компенсація процентних ставок для великого бізнесу по кредитах на проєкти зі зниження викидів.

Як повідомлялося, в ресурсному законопроєкті №5600, схваленому в першому читанні, міститься пропозиція про підвищення плати за викиди CO2 з 10 до 30 грн за 1 т. При цьому Міністерство енергетики в серпні оголосило, що розробляє новий Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ), оскільки не погоджується з оприлюдненою раніше версією документа.

Тим часом Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України пропонує нову концепцію заборони та обмеження обороту і виробництва пластикової продукції одноразового використання. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram