Новини
9 Вересня 2021
739

В Україні можуть заборонити пластиковий посуд і почати штрафувати

 Посуд із пінополістиролу ніяк не переробляється і не розкладається

Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України пропонує нову концепцію заборони та обмеження обороту і виробництва пластикової продукції одноразового використання, повідомляє Укрінформ.

Міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський анонсував презентацію відповідного законопроєкту під час розмови з журналістами щодо зменшення використання пластику.

“Ми вирішили, що треба заборонити те, що дуже важко зібрати та переробити … Друге — те, без чого можна обійтися. І третє — те, що гармонійно поєднується з європейським законодавством. Тому що зараз йде перегляд угоди про асоціацію, можна деякі речі додати, прибрати й ми б хотіли додати виконання цієї директиви (в країнах ЄС з липня 2021 року набула чинності директива про заборону пластика одноразового використання — Ред.)”, — розповів Абрамовський.

Він зазначив, що в законопроєкті, який планується зареєструвати у Верховній Раді в жовтні 2021 року пропонується через рік після його ухвалення повна заборона виробництва, ввезення та введення в обіг на території України одноразових виробів із пластику, для яких вже є альтернатива.

Як альтернативу пластиковим гранулам для сировини у виробництві одноразової продукції, міністр продемонстрував гранули з кукурудзяного крохмалю, які повністю біорозкладні. З них можна робити ті ж вироби, що й з пластику.

Важливо, що переорієнтація виробництва на нові матеріали не потребує суттєвих капіталовкладень і цілком реальна протягом року. Також, за словами чиновника, замість одноразового пластику можна використовувати дерев’яні прилади, виготовлені з відходів лісопереробного виробництва.

Міністр акцентував, що в проєкті закону передбачається повна заборона виробництва одноразових виробів з оксо-біорозкладного пластику, який дуже небезпечний для навколишнього середовища, адже розкладається на дуже дрібні частинки, які проникають усюди й отруюють тварин, птахів і все навколишнє середовище.

Також планується повна заборона посуду з пінополістиролу, адже цей матеріал ніяк не переробляється і не розкладається.

На ті товари, від яких поки не можна відмовитися: вологі серветки, гігієнічні засоби, дитячі памперси, фільтри до сигарет і, власне, самі фільтри — буде введене обов’язкове маркування з інформацією про матеріали, з яких вони виготовлені. Також виробник цих товарів буде зобов’язаний певну частину продукції використовувати для вторинної переробки.

Абрамовський поінформував про штрафи та покарання, які пропонує новий законопроєкт: для ФОПа пропонується штраф за виготовлення і поширення пластикових виробів від 17 до 51 тис. грн, при повторному порушенні — від 85 до 170 тис. грн. Такі суттєві суми штрафів повинні сприяти сумлінному виконанню закону, вважає міністр.

Нагадаємо, Верховна Рада 1 червня ухвалила Закон “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України” (№ 2051-1). Зокрема, законом забороняється поширення на об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та послуг надтонких, тонких, оксорозкладних пластикових пакетів.

Встановлена ​​заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети. Здатність пластикових пакетів до біорозкладу визначається відповідно до гармонізованих європейських стандартів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram