Новини
1 Червня 2021
757

Нові вимоги: Підприємцям заборонили продавати пластикові пакети

На адаптацію до нових правил бізнес має 9 місяців

У вівторок, 1 червня, Верховна Рада України (ВРУ) рішенням 297 нардепів ухвалила у другому читанні та у цілому законопроєкт №2051-1, яким забороняється розповсюдження пластикових пакетів, окрім біорозкладних у магазинах і закладах харчування.

Згідно з документом, закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану довкілля та доброустрою територій.

Він забороняє розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів та оксорозкладних пластикових пакетів.

“Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а до 2023 року також і на надтонкі пластикові пакети товщиною до 15 мікронів, що призначені для пакування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів і льоду”, — наголошується у документі.

Також, забороняється використання маркування “біо”, “біопакет” та “біорозкладний”, якщо пакети не мають здатності до біорозкладання згідно з європейськими нормами. Крім того, діятиме заборона до схиляння споживачів купувати пластикові пакети.

Строк адаптації — 9 місяців. Протягом цього часу, на думку авторів закону, з’являться альтернативи: паперові пакети, торбинки багаторазового використання.

Наголошується, що після завершення перехідного періоду заборонені пакети не можна буде розповсюджувати, вони підлягатимуть утилізації. За безоплатне розповсюдження пакетів передбачено штраф від 1,7 тис. до 3,4 тис. грн, за повторне порушення — від 3,4 тис. до 8,5 тис. грн.

Якщо ж суб’єкт порушить заборону на розповсюдження пакетів, сплатить штраф від 8,5 тис. до 17 тис. грн вперше, а за повторне порушення — від 17 тис. до 34 тис. грн.

Про те, що країни відмовляються від пластику прочитати в матеріалі Investory News “Маленькі й “зелені”: Хто і чим замінює пластик”.

Раніше Investory News писали, що біопластик так само токсичний, як і інші види пластика — продукти на основі целюлози та крохмалю містять найбільше хімікатів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram