Новини
4 Жовтня 2021
433

Європейські компанії збанкрутували через рекордні ціни на газ

Серед основних причин — на ринку стало менше газу

Кілька європейських енергетичних компаній оголосили про банкрутство через рекордні ціни на газ, пише The Independent.

Зокрема, мова йде про чотири невеликі фірми у Великій Британії, які не витримали підвищення цін. У кризовій ситуації також виявилися виробники добрив, які використовують як сировину природний газ. Крім того, страждає важка промисловість і виробники алюмінію та цементу.

Головна причина зростання вартості палива полягає в прискореному зростанні попиту в умовах економічного підйому і відновлення після пандемії, а також в тому, що на ринку стало менше газу.

Раніше 3-жовтня стало відомо, що вартість природного газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) досягла історичного максимуму і наблизилася до позначки $1,5 тис. Біржова ціна газу в Європі в п’ятницю, 1 жовтня, вкотре оновила історичний максимум, вперше перевищивши позначку $1200 за 1 тис. м³.

Італійське Управління з регулювання енергії, мереж і навколишнього середовища (Arera) попередило про підвищення тарифів на світло і газ для стандартної сім’ї з 1 жовтня: ціни зростуть на 29,8% і 14,4% відповідно.

Тим часом латвійське Інчукалнське підземне сховище газу (ПСГ) може спорожніти до січня наступного року, побоюється латвійська компанія AS Conexus Baltic Grid (Conexus), яка займається зберіганням і розподілом природного газу.

Як писали Investory News, час, коли природний газ був дешевим, минув. Попит на колись доступне паливо сильно перевищив пропозицію і призвів до стрибка цін у всьому світі. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram