Новини
29 Вересня 2021
565

Латвія зіткнулася з ризиком залишитися без запасів газу до зими

Інчукалнське газосховище може спорожніти до січня 2022 року

Інчукалнське підземне сховище газу (ПСГ) може спорожніти до січня наступного року, побоюється латвійська компанія AS Conexus Baltic Grid (Conexus), яка займається зберіганням і розподілом природного газу, пише Leta.

Керівник відділу корпоративної стратегії Conexus Яніс Ейсакс передбачив, що справжнім викликом виявиться розкид між цінами цієї зими й тими, які будуть навесні 2022 року. Зараз вартість газу — €30 за МВт⋅год.

“Це означає, що кожен зайвий МВт⋅год, закуплений і зберігається в Інчукалнсі, загрожує втратою €30 навесні”, — упевнений він.

Через це торговці обережні у формуванні запасів, пояснив Ейсакс. Постачальники припинили закачувати газ у найбільше латвійське газосховище і вилучають резерви, зазначив представник Conexus. За його словами, в ПСГ до січня залишиться тільки резервний запас (близько трьох ТВт⋅год). Таким чином, країна зіткнулася з ризиком залишитися без запасів палива.

Це єдине в Балтії газосховище, що функціонує. За величиною обсягу газу (2,3 млрд м³) воно є третім у світі ПСГ, створеним у водоносному шарі, після Касимовського (РФ) і Шемер (Франція). Основну частину газу Латвія отримує з Росії через газопровід у Пскові. Раніше в Conexus повідомляли, що ПСГ в Інчукалнсі наповнене на 74% від обов’язкового обсягу на зимовий сезон.

Ф’ючерси на газ в Європі знову перевищили $1000 за 1 тис. м³ на торгах 29 вересня. На піку ціна доходила до $1040 за 1 тис. м³.

Тим часом Київська міська державна адміністрація розглядає можливість інвестування у видобуток українського природного газу, який КП “Київтеплоенерго” буде використовувати для виробництва теплової енергії для споживачів міста.

Раніше Investory News писали, що час, коли природний газ був дешевим, минув. Попит на колись доступне паливо сильно перевищив пропозицію і призвів до стрибка цін у всьому світі. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram