Новини
30 Липня 2019
818

ЄБРР надасть €149 млн на модернізацію електромереж України

За ці кошти буде закуплено 26 нових трансформаторів та модернізовано 12 високовольтних підстанцій 

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає Україні кредит у розмірі €149 млн для реалізації проекту модернізації мережі електропередачі, повідомляється у прес-релізі Національної енергетичної компанії “Укренерго”.

Таким чином, НЕК “Укренерго” використає цей 15-річний кредит під державну гарантію для закупівлі 26 нових трансформаторів, а також автоматизації та модернізації 12 високовольтних підстанцій в основних точках української мережі електропередачі.мЯк зазначено у повідомленні, кредит також забезпечить скорочення річного обсягу викидів CO2 на 20,5 тис. т.

“Кредит підтримує роль НЕК “Укренерго” у забезпеченні стабільності української енергосистеми в умовах постійного зростання частки відновлюваної енергетики, зокрема вітрової та сонячної. Наявність відповідної гнучкої та “розумної” енергосистеми”, – йдеться у повідомленні.

Відзначається, що комплекс заходів, передбачених проектом, дозволить керувати обладнанням підстанцій з регіональних центрів в режимі реального часу без постійної присутності на об’єктах оперативного персоналу. Впровадження цифрових технологій з автоматичною системою управління є основою для впровадження розумних мереж енергопостачання (Smart Grid).

Нагадаємо, з 1 липня, в Україні запрацювала нова модель ринку електроенергії. Таке нововведення передбачено законом “Про ринок електричної енергії”. Закон включає різні механізми купівлі-продажу електроенергії: ринок двосторонніх договорів, ринок “на добу вперед”, внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

Вперше за три роки інвестиції в енергетику припинили падіння. Значне зростання інвестицій в США спостерігається за рахунок зростання фінансування у видобуток сланцевих нафти та газу й розвиток електромереж.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram