Новини
1 Липня 2019
1 264

В Україні починає працювати новий ринок електроенергії

Ціна на електрику для промисловості може зрости на 5-6%

Відсьогодні, з 1 липня, в Україні запрацювала нова модель ринку електроенергії. Таке нововведення передбачено законом “Про ринок електричної енергії”, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Закон включає різні механізми купівлі-продажу електроенергії: ринок двосторонніх договорів, ринок “на добу вперед”, внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

Для реалізації закону Кабінет міністрів створив на базі “Енергоринку” два державних підприємства для роботи у новій моделі гуртового ринку електроенергії: ДП “Оператор ринку” та ДП “Гарантований покупець”.

27 червня відбулися перші електронні аукціони з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами. ДП “НАЕК “Енергоатом” реалізував понад 4,1 млн МВт/год електроенергії за графіком продажу, що відповідав базовому навантаженню, за ціною 566,70 грн за МВт/год без ПДВ. ПрАТ “Укргідроенерго” реалізував 138 тис. МВт/год електроенергії пікового навантаження за ціною 673,76 грн за МВт/год без ПДВ.

“Показником відмінного рівня підготовки до проведення аукціону стало те, що в сесії з продажу електроенергії для компенсації технологічних втрат на передачу/розподіл взяли участь 30 операторів системи розподілу та оператор системи передачі”, – йдеться у повідомленні.

Так, у цій сесії ДП “НАЕК “Енергоатом” реалізував ще майже 829 тис. МВт/год електричної енергії за граничною ціною 566,70 грн за МВт/год без ПДВ.

30 червня вже відбулися перші торги на ринку “на добу наперед”, за результатами яких реалізовано майже 151 тис. МВт/год в Об’єднані енергетичні системи України та понад 9 тис. МВт/год в межах “Острову Бурштинської ТЕС”.

У міністерстві зауважили, що аукціони у формі спеціалізованих сесій у липні поточного року можуть бути проведені у випадку виникнення такої потреби в учасників ринку.

За інформацією агенції УНІАН, що посилається на заяву міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, ціна на електричну енергію для промисловості при запуску нового ринку електроенергії може зрости на 5-6%.

Раніше представник президента України у Кабінеті міністрів Андрій Герус зазначав, що, згідно з даними НКРЕКП, у разі прийняття урядової постанови про спеціальні зобов’язання ціни на електроенергію для непобутових споживачів зростуть на 40-50%, що матиме негативні наслідки для економіки.

Як відомо, інвестиції у світову енергетику в 2018 році склали $1,85 трлн, що відповідає рівню 2017 р. Значне зростання інвестицій в США спостерігається за рахунок зростання фінансування у видобуток сланцевих нафти та газу й розвиток електромереж.

Також, глобальні інвестиції у відновлювану енергію і паливо, окрім гідроенергетичних проектів потужністю понад 50 МВт, у 2018 р. склали $288,9 млрд. У “зелену” енергію вкладають більше, ніж в природне паливо та ядерну енергетику.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram