Новини
15 Травня 2019
1 084

Вперше за три роки інвестиції в енергетику припинили падіння

Значне зростання інвестицій в США спостерігається за рахунок зростання фінансування у видобуток сланцевих нафти та газу й розвиток електромереж

Фото: Pixabay

Інвестиції у світову енергетику в 2018 році склали $1,85 трлн, що відповідає рівню 2017 р., йдеться в доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) World Energy Investment 2019 Report.

“У 2018 р. інвестиції в світову енергетику стабілізувалися на рівні, близькому до $1,85 трлн після трьох років падіння. Зростання інвестицій в нафту, газ і вугілля був компенсований зниженням витрат на розвиток електрогенерації на викопному паливі і відновлюваних джерелах енергії. Обсяг інвестицій в енергоефективність не змінився. А сектор електроенергетики вже третій рік поспіль випереджає нафтогазовий за обсягом залучених інвестицій”, – повідомляється у доповіді.

Значне зростання інвестицій продемонстрували США, за рахунок зростання фінансування видобутку сланцевих нафти і газу, а також розвитку електромереж, та Індія. В той же час інвестиції у країнах Африки знизилися.

МЕА попереджає, що не дивлячись на стабілізацію інвестицій в енергетику, число схвалень, виданих для розробки традиційних нафтогазових проектів, недостатньо для задоволення зростаючого попиту на енергоносії у світі. Не спостерігається поки що й значний вклад інвестицій в енергоефективність та розвиток відновлюваних джерел енергії.

“Інвестиції в енергетику сьогодні стикаються з безпрецедентною невизначеністю, пов’язаною зі зміною ринків, енергетичної політики і технологій. Але головне, що сьогодні світ недостатньо вкладає як в традиційну енергетику, щоб підтримувати існуючи моделі споживання, так і в нові більш чисті технології, щоб змінити існуючий курс. І як на це не дивись, ризики відносного майбутнього накопичуються”, – наводиться коментар в доповіді МЕА голови агенції Фатіха Біроля.

Нагадаємо, Великобританія вперше з часів правління королеви Вікторії та введення в дію першої вугільної електростанції у 1882 році протягом одного тижня не використовувала електроенергію, для виробництва якого необхідно застосовувати кам’яне вугілля. Уряд країни взяв на себе зобов’язання повністю відмовитися від використання цього виду палива в енергетиці до 2025 року.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram