Новини
21 Листопада 2021
1 015

Як пити каву, щоб бути максимально продуктивними: Експерти поділилися трьома порадами

Поєднання кави та сну може бути потужним інструментом для підвищення працездатності

Згідно з опитуванням Cinch Home Services, 34% американців, які п’ють каву, стали робити це частіше під час пандемії. Співробітники, які працюють віддалено, п’ють більше кави, ніж їхні колеги в офісі — в середньому 3,1 чашки на день. Ще 28% опитаних зазначили, що кава робить їх більш продуктивними.

CNBC розпитали кавового фахівця та експерта з продуктивності, як вичавити максимум користі та задоволення з ранкової чашки кави.

Не пийте каву відразу після пробудження

Думка про свіжу чашку кави може бути єдиною мотивацією стати вранці з ліжка, але вживання кави відразу після пробудження може знизити природний рівень енергії. Експерт з менеджменту та поведінкової науки Деніел Пінк зазначає, що ґрунтуючись на дослідженнях, найкращий час для першої чашки кави настає через 60–90 хвилин після пробудження.

Кофеїн заважає виробленню кортизолу, гормону, який сигналізує організму, що потрібно не спати та реагувати на зовнішні стимули. Піковий рівень кортизолу припадає приблизно на 8:30 ранку. Пінк радить пити каву, вже після того, як рівень кортизолу піде на спад.

Вибирайте правильну каву

Вміст кофеїну в зернах залежить від способу обсмажування. Якщо ви хочете підбадьоритися, спробуйте каву світлого обсмажування, рекомендує викладач Counter Culture Coffee Майк Бальдеррама. Але ідеальна чашка залежить не так від зерна, як від води, яку ви використовуєте.

“Більше ніж 98% чашки меленої кави — це вода, — зазначає Бальдеррама. — Тож якщо у вас погана вода, ви питимете погану каву. Переконайтеся, що вода, яку ви використовуєте для приготування напою, навіть кубики льоду у вашій каві з льодом! — фільтрована. Це нескінченно покращить якість вашої чашки”.

Спробуйте nappucino

Кава та сон самі собою чудові, але разом вони можуть бути потужним інструментом для підвищення працездатності. Дослідження, проведені в Англії та Японії, показали — якщо пити каву перед тим, як подрімати, а потім спати протягом 20 хвилин або менше, концентрація буде вищою, ніж якби ви просто поспали або просто випили каву.

Сон зменшує кількість аденозину, хімічної речовини, що змушує відчувати втому. Кофеїн, своєю чергою, допомагає блокувати аденозин. Сон протягом 20 хвилин зменшує кількість аденозину, а у кофеїну тим часом слабшає противник (аденозин), цим речовина стає ефективнішою.

Деніел Пінк радить спати в проміжку між 14:00 і 16:00, коли рівень кортизолу, як правило, падає. “Це чари! А коли ви прокидаєтеся, ви одразу отримуєте додатковий заряд кофеїну, — додає Пінк. — Це також може бути відновлювальний ритуал після багатогодинної роботи”.

Раніше Investory News писали, що в листопаді кава сорту арабіка подорожчала до максимуму з лютого 2012 року на фоні побоювань, що відновилися, з приводу світових постачань. Ціна ф’ючерсів під час торгів на Нью-Йоркській біржі ICE Futures підіймалася понад $2 за фунт.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram