Новини
15 Липня 2019
1 676

Як до Місяця і назад: Київ не потрапив у топ-100 найкращих смарт-міст

Київ зайняв лише 111 позицію серед 174 міст, які роблять життя своїх мешканців комфортнішим

У 2019 році Лондон, Нью-Йорк, Амстердам, Париж і Рейк’явік визнано найкращими смарт-містами світу. Про це повідомляє Іспанський центр глобалізації та стратегії бізнес-школи IESE у своєму дослідженні IESE Cities in Motion Index 2019.

Зазначається, що аналіз здійснювався на основі дев’яти критеріїв: людський капітал (розвиток, залучення та виховання талантів), соціальна згуртованість (консенсус між різними соціальними групами населення), економіка, навколишнє середовище, управління, містобудування, міжнародні зв’язки, технології, мобільність і транспорт (легкість пересування).

Як зазначив Жоан Енрік Рікарт, професор IESE та співавтор дослідження, по-справжньому розумне місто має на меті поліпшити якість життя своїх жителів. “А це означає забезпечення економічної, соціальної та екологічної стійкості”, – впевнений він.

Всього до IESE Cities in Motion Index 2019 потрапили 174 міста з 80 країн. До першої десятки також увійшли Токіо, Сінгапур, Копенгаген, Берлін та Вена.

Київ знаходиться на 111 позиції між Мінськом (110 місце) та Сан-Хосе – столицею та найбільшим містом Коста-Рики (112 місце).

“Лондон очолив рейтинг завдяки відмінним результатам майже у всіх категоріях, за якими оцінювалися міста, в тому числі по людському капіталу (завдяки великій кількості бізнес-шкіл й університетів) і умов для міжнародного співробітництва”, – зазначається у дослідженні.

І додається, що в британській столиці більше стартапів і програмістів, ніж в будь-якому іншому місті світу. “Найслабшою ланкою міста поки залишається соціальна єдність”, – додають автори.

Що стосується Нью-Йорка, то це місто опинилося на другій позиції завдяки кращим економічним показникам, високому людському капіталу, прогресивному містобудуванню та хорошим умовам для налагодження міжнародних зв’язків. “А ще Нью-Йорк – дім для майже 7 тис. хайтек-компаній та має чимало інтегрованих технологічних послуг, наприклад безкоштовну мережу Wi-Fi LinkNYC. Однак як і лондонцям, соціальної згуртованості жителям Нью-Йорка поки досягти не вдалося”, – йдеться у повідомленні.

Одним із найпрогресивніших міст Європи стала столиця Нідерландів – Амстердам, завдяки симбіозу фінансових технологій, енергоефективності та культури. “Кількість велосипедів (881 тис.) тут перевищує число жителів (850 тис.), адже користуватися ними зручно завдяки розвиненій системі автоматизованих сервісів”, – вказують аналітики компанії. І додають, що міська влада планує заборонити до 2025 року автомобілі з бензиновими та дизельними двигунами, “щоб Амстердам став першим європейським містом з нульовим викидом”.

Одним із найважливіших фінансових центрів Європи, як і Лондон, вважають Париж. Економіка, людський капітал, міжнародні зв’язки, технології та мобільність вважаються найсильнішими його показниками. “А ще Париж активно використовує відкриті інновації, інтернет речей (для оптимізації потоку транспорту та пішоходів) і автоматизовану систему метро. Щоб поліпшити якість повітря в місті, влада всіляко популяризує використання велосипедів й електрокарів”, – зазначається у дослідження.

Другий рік поспіль Рейк’явік, столиця та головне місто Ісландії, перемагає по екологічним критеріям. “Понад 99% електроенергії в місті проводиться завдяки геотермальним джерелам, а від горючих корисних копалин влада відмовилася зовсім. Рейк’явік затвердило програму, згідно з якою планує до 2040 року стати містом з нульовим викидом вуглецю”, – йдеться у дослідженні.

Раніше Investory News писали, що згідно із дослідженням Innovation Geographies, в якому були представлені 100 міст з найбільш розвиненими екосистемами й активною підтримкою талантів, Сан-Франциско названо найінноваційнішим містом у світі та найкращим для талантів. До рейтингу потрапили й азіатські міста – Токіо, Сінгапур, Пекін і Сеул — всі у першій десятці. Серед європейських міст у топі – Лондон, Париж, Мюнхен, Берлін, Амстердам, Стокгольм і Берлін, який перетворюється в епіцентр для IT-спеціалістів з усієї Європи. Київ до лідерів не потрапив.

А Швейцарію обрано найкращим місцем для експатів. Всього за рік цій країні вдалося переміститися з 8 позиції на першу, змістивши Сінгапур.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram