Бiзнес
13 Листопада 2021
1 619

Як безлад в офісі впливає на ментальне здоров’я та продуктивність

Досягнення на роботі напряму залежать від того, наскільки охайний робітник

Працювати в захаращеному офісі неприємно. Зайві папери, витратні матеріали та безлад знижують настрій співробітника та сприяють вигоранню. Джозеф Феррарі, соціальний психолог з Університету ДеПола, розповів, чому це відбувається та як цьому перешкоджати.

Джозеф Феррарі присвятив свою наукову діяльність вивченню таких тем, як безлад і прокрастинація. За його словами, емоційне виснаження, стрес і вигоряння — лише деякі з наслідків, до яких призводить безлад. Цього року він опублікував нові результати досліджень у двох журналах.

“Мотлох — це надлишок речей, що створює хаос і безлад у житлових приміщеннях, — зазначає Феррарі. — Це не те саме, що накопичення. Це ширше явище. Це не такий психологічний розлад, як накопичення, принаймні поки що”.

Він провів своє останнє дослідження зі співавторами Хеленою Свонсон, докторанткою ДеПола, і Девкі Патель, студенткою ДеПола, яка отримує ступінь магістра загальної психології, та опублікував його в International Journal of Psychological Research and Reviews.

Команда виявила, що безлад в офісі негативно впливає на задоволеність учасників і задоволення від роботи, а також збільшує ймовірність вигоряння та напруги.

Свонсон і Патель отримали студентські гранти 2022 року через Інститут складної дезорганізації (Institute of Challenging Disorganization), міжнародну групу професійних тренерів з розхламлення, щоб продовжити дослідження, які Феррарі розпочав у галузі домашнього та офісного безладдя.

“Щоб створити середовище, яке сприятиме залученню в роботу та підвищенню продуктивності, співробітники та роботодавці повинні визнавати фактори навколишнього середовища, які впливають на те, що людина любить свою роботу або вигоряє на ній. Ми вважаємо, що безлад може бути одним із таких факторів”, — зазначив Феррарі.

Дослідники вважають, що компаніям було б розумно допомогти співробітникам усунути офісний безлад як потенційне рішення для підвищення продуктивності та добробуту.

Попередні дослідження Феррарі та Тріни Дао, випускниці ДеПола зі ступенем магістра в галузі організації виробництва, опубліковані в North American Journal of Psychology, виявили позитивну кореляцію між безладом в офісі та емоційним виснаженням і стресом.

“Емоційне виснаження та стрес можуть призвести до всіляких негативних наслідків для здоров’я, — каже Феррарі. — Попередні дослідження показали, що вони можуть негативно впливати на результати роботи, такі як задоволеність роботою та продуктивність”.

Додаткові дослідження Феррарі, Свонсон і Патель в North American Journal of Psychology були присвячені безладу в домашньому офісі. Вчені виявили, що домашній безлад негативно позначається на поведінці співробітників, які працюють віддалено.

Феррарі вважає — люди прив’язані до речей, тому що вони є продовженням їх самих, а також їх ідентичності. Проте, нагадує він, “надлишок не зробить нас щасливими”.

Першою чергою він радить прибрати з офісу предмети, які вже не використовуються, наприклад старе комп’ютерне обладнання або торішній настільний календар. “Навряд чи вам потрібні три степлери, — наголошує він. — Тримайтеся за стосунки, а не за предмети. Не варто одразу викидати чи відправляти їх на переробку. Якщо необхідно, наведіть порядок та розташуйте речі системно. Тримайтеся за пам’ять, а не матеріальні цінності”.

Джерело: Rusbase

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram